måndag 5 mars 2007

"Jag bönar och ber fast jag egentligen vet, att det redan är alldeles för sent".

Mikael Wiehe har givit sig ut på barrikaderna igen till försvar för det kommunistiska paradiset Kuba. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=624887 För säkerhets skull påpekar han att han anser att de 69 politiska fångarna är 69 för många, och följaktligen borde friges. Det är märkligt med de här gamla kommunisterna, som envisas med att försvara en diktatur. Med användande av tvivelaktiga faktauppgifter om landets förträfflighet jämför man med andra länder och kommer alltid fram till att Kuba ändå, trots sina brister, är att föredra.

Till skillnad från sina kolleger på Kuba så har Wiehe fri tillgång till Internet. Han har fri tillgång till att läsa vad han vill, att söka vilken information han vill. På Kuba kontrolleras all information av myndigheterna. Om nu det kommunistiska systemet verkligen vore så förträffligt, hur kommer det sig då att alla kommunistiska makthavare i alla länder är så rädda för att människorna skall få ta del av fri information?

Som svar på detta anför givetvis kommunisterna att den fattige lantarbetaren ändå inte har fri tillgång till Internet, annat än i praktiken. Detta är givetvis korrekt, men förutsätter att alternativet till kommunismen är ett stagnerat bondesamhälle. Naturligtvis kan det finnas de som har ett sådant samhällsideal, åtminstone om man är godsägare på en bananplantage. Men vi som tror på en liberal ekonomi vet att de länder som tagit sig ur fattigdomen är de där en fri ekonomi och en fri opinionsbildning går hand i hand.

Sedan kan man givetvis kritisera USA:s politik mot Kuba, eftersom den ju varken befrämjar fri handel eller fri opinionsbildning, och bara bidrar till att ge kommunisterna argument genom att de kan skylla följderna av det sjuka kommunistiska systemet på amerikanerna. Och naturligtvis kan man kritisera det som händer på Guantanamobasen också. Men skillnaden är ju att även en amerikansk medborgare kan kritisera allt detta utan att riskera att förlora sin frihet.

Men Wiehe och hans kamrater anser sig själv veta bäst vad som är bäst för andra. Om det kubanska folket fritt skulle få välja skulle de ju kunna bli offer för högerkrafter och det transnationella kapitalet och rösta in "folkfiender" att leda sitt land. Därför är det bättre att inte riskera experiment med alltför stor frihet. Men man kanske kan frige de där 69 så att det ser lite snyggt ut. Men det är nog bäst att kontrollera informationstillgången så inte folket blir lurat...

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...