Understundom måste magistern ägna sig åt manuellt arbete. Disken börjar se väldigt odiskad ut, skjortorna börjar se alltför skrynkliga ut, och tvätten längtar in i Electrolux varma famn. Allt detta arbete måste utföras, men ger knappast erforderlig intellektuell stimulans. Nutidens unga har mp3 och mp4 och det ena med det andra, men magistern förstår inte sådant. Men det finns cd-böcker. Dessa är väldigt praktiska då de möjliggör simultan lyssning och hushållsarbete.
Den senaste tiden har jag lyssnat på Mobergs gamla klassiker Utvandrarna, Invandrarna och nu senast Nybyggarna. Även om det ibland blir ofrivilligt komiskt med allt "Jag tyar inte mer" och liknande utrop som ljuder över de gamla indianbygderna, och det faktum att man på tio år, trots att man levt bland sina landsmän tycks ha förvandlat sitt modersmål till en uppblandad rotvälska, så är det ju ett verk som står sig väl. Kanske skulle en mer utbredd läsning av dessa böcker ge ökad förståelse för hur kurder, somalier och andra som slagit sig ner i de gamla vikingabygderna har det.
Det går också att dra paralleller till religionen. De fundamentalistiska strömningar som återfinns i Rinkeby och Rosengård kan jämföras med de fundamentalistiska kristna som på ett högst okristet sätt tar avstånd från människor som inte håller sig till den "rena lutherska läran". Och precis som i Rinkeby och Rosengård finns här människor som flytt undan intolerans och förtryck som själva saknar tolerans för andra.
Och så kommer det. Nästan i slutet av boken ett citat som får en att undra om så lite har förändrats. Karl Oskar funderar över skillnaderna mellan livet i det gamla och det nya hemlandet:
"Själva arbetet var lika hårt och tungt i det nya landet som i det gamla, men det fanns en stor skillnad emellan Amerika och Sverige. I Amerika gav mödan utbyte, här fick man lön för att man knogade och strävade. Det var för denna skillnads skull som Karl Oskar hade bytt fosterland."
Dessa rader skulle ju lika gärna kunna vara uttalade år 2007 av någon som fått nog av landet med världens högsta skattetryck. Visserligen hade Karl Oskar och hans samtida i Sverige inte några riktiga möjligheter att påverka de bördor som staten lade på dem, medan vi ju nu i alla fall har valt en ny regering som förhoppningsvis kan minska bördan något. Men det finns så många som skriker högt efter pengar, och i kulisserna finns den tuffa bönan Mona som kanske lyckas återvinna en del av de sossar för vilka godsägare Persson var för mycket. Så hoppet om en rejäl förändring i vårt land kanske snart är borta.
Men på andra sidan Östersjön finns det länder som vågar ha ett lågt skattetryck. Vem vågar lära av dem?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar