tisdag 17 april 2007

Näring för kropp och själ i Bryssel

Att hitta bra restauranger i en främmande storstad kan ibland vara som att leta efter en nål i en höstack. Om höstacken heter Bryssel kan man göra alla möjliga fynd. Här finns ett flertal lyxkrogar med allehanda stjärnor såväl i köken som i guideböcker. Dock är priserna sällan lämpade för en vanlig turist. Vidare finns det gott om turistfällor. Den välkända turistrestauranggatan Rue des Bouchers har ju sin charm, och visst kan man äta här, speciellt om man roas av att äta musslor med pommes frites. Men här följer några andra tips:

Många trevliga restauranger hittar man i Eu-kvarteren, på t ex Rue Franklin. Här äter många EU-tjänstemän regelbundet middag på restaurang, och vill då varken betala alltför mycket eller äta alltför illa. De italienska restaurangerna dominerar, och en av de trevligare bland dessa är La Pineta på Rue Franklin 26. Det är en ganska typisk italiensk restaurang, med trevlig personal och god mat till ett bra pris.


Lite mer exotisk, och belägen nere i centrum är marockanska restaurangen Kasbah.
Den ligger på rue Antoine Dansaert 20. Här äter man utsökt marockansk mat, och min kvinna som varit där flera gånger innan vi kom till Marocko blev faktiskt lite besviken på den äkta marockanska maten som inte var i klass med den belgisk-marockanska. Huruvida detta beror på att den belgiska varianten passar våra nordiska smaklökar bättre, eller om det månne är så att den marockanska mattraditionen förvaltas bäst i exil skall vi låta vara osagt. Men det här är i alla fall en sympatisk restaurang med mycket trevlig miljö.


Så till sevärdheterna. Alla måste ju naturligtvis stå och trängas vid Manneken Pis, men färre hittar Janneken Pis, den kvinnliga motsvarigheten. Inte heller den är egentligen värd någon omväg, men om man ändå skall besöka Delirium Café med alla dess ölsorter. (se tidigare inlägg) så är det precis utanför.


En mer sevärd symbol för Bryssel än de kissande barnen är Atomium. Det är en förstoring av en järnatom och invigdes till världsutställningen 1958. Den har nyligen fått en uppsnyggning och är ett intressant monument över tidsandan på 50-talet med dess optimistiska tro på vetenskapens landvinningar. Att den sedan innehåller såväl tidstypiska detaljer som mer moderna konstnärliga inslag, vilket framgår av bilderna här gör den än mer intressant. Som en extra bonus är utsikten över denna gröna del av staden mycket sevärd.


>

För den konstintresserade är Musées Royaux des Beaux Arts ett måste.
Samlingarna är gigantiska, och för att inte tröttna bör man försöka nöja sig med ett urval. Museet består egentligen av två delar, det moderna och det klassiska. Till mina favoriter hör Rene Magritte vars surrealistiska konst är väl representerad här. Även en annan belgisk konstnär, Paul Delvaux som kanske inte är lika känd i Sverige är en spännande bekantskap.

Museet är mycket trevligt, och det finns olika slingor man kan följa beroende på intresse.

Ett mer avkopplande inslag som också kan rekommenderas är ett besök på den behagliga bad- och bastuanläggningen Thermen Dilbeek. Här finns ett flertal olika bastutyper, bubbelpooler, bassäng mm. Pryda svenskar som tror att man skall bada bastu med baddräkt eller könsuppdelat kan dock bli lite chockerade. En varm och solig dag kan man också ligga och sola i trädgården, men då måste man vara tidigt på plats för att ha en chans att få en solstol. Här finns också en bra restaurang där man kan äta iförd badrock.





Bland Bryssels många museer tycker jag också att Autoworld bör nämnas. Här finns en fantastisk samling bilar från alla epoker i en vacker utställningshall, som i sin tur är belägen i den behagliga Parc du Cinquantenaire/Jubelpark, en park som också innehåller flera andra museer.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...