onsdag 9 maj 2007

Läs Staffan Skott!


I Dagens Nyheter finns i dag en debattartikel där det framgår att skolelevernas kunskaper om kommunismens brott är högst bristfälliga. På samma sätt som en gång i tiden ett liknande avslöjande om dåliga kunskaper om nazismens illdåd föranledde skapandet av Levande Historia, som sedermera blivit en myndighet så bör detta leda till förändring. Att Vänsterpartiet alltid vänt sig mot att ge Levande Historia i uppdrag att informera om dessa brott är ju ett intressant faktum, som säger en hel del om detta partis förment demokratiska fasad.


Nu är det faktiskt så att Levande Historia har anordnat seminarier för lärare om såväl kommunistiska som andra övergrepp mot mänskligheten. Själv har jag deltagit i deras seminarier om såväl nazism som kommunism, och även i ett intressant seminarium om det turkiska folkmordet på armenier och andra kristna grupper. Men det inte alls lika lätt att hitta bra material om dessa ämnen. Jag har dock låtit mina nior läsa den ypperliga boken Aldrig mer av Staffan Skott. Den är ett bra vaccin mot kommunistiska lögner.


På den tid då jag själv gick i skolan, 1970-talet, så var situationen värre. Våra plyschbyxklädda lärare med näbbstövlar ansåg att supermakterna var lika onda, fast USA var förstås lite ondare ändå, för de krigade ju i Vietnam. I Sovjet hade man visserligen inte så mycket frihet, men för det arbetande folket var det ju annat som var viktigare. Man hade ju jämlikhet och arbete åt alla! Föreslog man att de östeuropeiska folken kanske skulle kunna göra sig fria från sovjetiskt styre var man en krigshetsare och USA-lakej.


Det fanns förstås undantag, men borgerligt sinnade höll sig oftast tysta. Däremot fanns det kinakommunister som inte tyckte om Sovjet, men som givetvis ansåg att all kritik mot Kina var borgerlig eller revisionistisk propaganda.


Så illa är inte läget i skolan idag, men fortfarande finns det kolleger som undviker kommunismens avigsidor för att inte riskera att bli högervridna. Kolleger som väljer att blunda för de miljoner döda som kommunismen lämnat efter sig eftersom kommunismens grundtankar ändå är goda. Och kolleger som tycker att det är lättare att göra som man alltid har gjort. Och det finns ju Schindlers list och andra bra filmer om nazismen, men inga lämpliga om den andra sidan.
Men det finns ju material att hämta för den som letar. Förutom Staffan Skotts bok kan jag rekommendera webb-sidan http://www.omkommunismen.se som så vitt jag förstår är gjord av delvis samma personer som skrivit dagens artikel i DN. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=647904
Så därför tycker jag att vi alla som är verksamma i skolan skall se till att få bort den slagsida som undervisningen kring 1900-talets historia ofta fått. Låt oss göra upp med sjuttiotalet en gång för alla!

16 kommentarer:

Anonym sa...

Det är Staffan Skott som ljuger och du lär ut antikommunistiska och arbetarklassfientliga lögner i din egenskap av lärare och redskap för den borgeliga statens ideologiska intrsument.

magister nyman sa...

Och nynazisterna påstår att Hitler aldrig gasade några judar...

Men jag är stolt över att stå för demokratin, mot icke-demokratiska ideologier som nazism och kommunism.

Och vad gäller "arbetarklassen" så tror jag att de flesta av dem tar avstånd från kommunistiska lögnare likaväl som från nynassar.

magister nyman sa...

Måste bara tillägga att jag visserligen är såväl antikommunist som obotligt borgerlig, men Staffan Skott själv är ju socialdemokrat. Ibland glömmer man bort att socialdemokratin har en lång och stolt tradition av kamp mot kommunism. Läs gärna Skotts partikamrat Enn Kokks blogg:
http://enn.kokk.se/?m=20070206

magister nyman sa...

Måste bara tillägga att jag visserligen är såväl antikommunist som obotligt borgerlig, men Staffan Skott själv är ju socialdemokrat. Ibland glömmer man bort att socialdemokratin har en lång och stolt tradition av kamp mot kommunism. Läs gärna Skotts partikamrat Enn Kokks blogg:
http://enn.kokk.se/?m=20070206

Anonym sa...

Ja jag vet att du är borgelig och jag vet också att socialdemokraterna har bekämpat kommunismen, ett exempel på det är morden på Rosa Luxemburg Och Karl Liberknekt, ett annat var när de tvingade kamrat Lenin att gå under jorden. Borganra har ju för all del gjort liknande saker, har för mig att vi hade en borgelig regering under ådalshändelserna och en av dem som sköts ihjäl var kommunist.

Och ja Staffan Skott ljuger, Nynazisterna ljuger och så har även någre gjort som borgarna exporterar vapen till nämligen usa som ljög ihop myten om iraks massförstörelsevapen som inte fanns. Men jag förstår inte din poäng med att ta upp något nazisterna sagt, vad har dem med saken o göra?

Då kanske du kan förklara för mig varför det skulle vara mer demokratiskt i ett borgeligt än ett kommunistiskt(Inte stalinistiskt) samhälle, och göra det utan att basera det på några fördomar eller lögner om kommunismen.

magister nyman sa...

Helt enkelt därför att kommunister i likhet med andra fundamentalister som tror sig besitta den absoluta sanningen, och tror sig veta vad som är bäst för arbetarklassen, inte kan acceptera att människor inte vill veta av kommunismen, och därför måste begränsa yttrandefriheten.

Dessutom är själva grundprincipen för kommunismen sjuk i sig, eftersom den bortser från mänskliga drivkrafter som att vilja sitt eget och sin familjs bästa.

Anonym sa...

Jaså? människor vill inte veta av kommunism, då kan man ju fråga sig hur det kan förekomma socialsitsk masskamp runtom i världen Latinamerika i synnerhet. Och inskärnkningarna av yttrandefriheten som gjordes i t.ex. Sovjet, gjordes ju inte direkt för att man trodde det var bästa för arbetarklassen.

Jag är kommunist dels för att jag tror den kommer generera i högre levnadstandard för såväl mig som min familj, varför skulle kommunismens grundprinciper gå emot det?
Fördomar och förvrängnigar av kommuinsmen än en gång, kan du inte komma på något bättre?

magister nyman sa...

Socialistisk masskamp runtom i världen. Den var kul!

Att det finns fattiga människor i latinamerika, ofta sådana som inte har någon utbildning som tror på kommunismen är ju inte så konstigt. Lika lite som att andra fattiga människor blir fanatiskt kristna eller fanatiska muslimer. Har man det nog dåligt så måste man ha något att tro på.

Det stora problemet är bristen på utbildning. Har man inte tillräckligt god utbildning så kan man gå på alla möjliga frälsningsläror. Och visst kan kommunismen på kort sikt ge dessa fattiga människor en bättre tillvaro, men på längre sikt har de nog inget att tjäna.

Och den som hellre latar sig än arbetar har givetvis en hel del att tjäna på om kommunismen infördes även här i Sverige. Så visst kan man vara kommunist av kortsiktiga och egoistiska skäl. Speciellt om man har en väldigt bristfällig utbildning.

Anonym sa...

Fundamentalism brukar man ju nämna i samband med trossatser vilka ses som så absoluta att de inte behöver utsättas för någon granskning angående deras giltighet.

Med det i bakhuvudet kan man inte annat än kalla Staffan Skott och gänget kring Contra och UOK för fundamentalister, för vad man i "Aldrig mer" för fram angående kommunismens brott mot mänskligheten är ju inte underkastat ens ett litet uns källkritik! Boken är skrattretande dåligt skriven, vilket man tycker en lärare i historia borde instämma i. Jag kan rekommendera boken "The Historian's Toolbox" vilken förklarar elementa kring källkritik. Den borde Staffan Skott ha läst.

Den kommunist som säger sig besitta den absoluta sanningen har inte läst sin Marx. Historiematerialismen, vilket är vad det hela handlar om egentligen, är och har aldrig varit någon absolut vetenskap. Det är istället en verklighetsuppfattning som handlar om vikten att ständigt pröva sina åsikter mot den senaste vetenskapens rön.

Kommunisten, vilket namnet säger, tror inte på individuella "mänskliga" drivkrafter. "Individen" är en högst tillfällig abstraktion av det samhälleliga växelspel som ytterst är det som bestämmer vilka vi är. Vi vill upphäva individen, och andra illusioner om enskildhet såsom familjen, nationen med mera.

Anonym sa...

Då var det dags igen, ytterligare en liberal charlatan har fattat pennan för att skynda på denna hetsjakt mot kommunismen. Att Du som lärare låter elever läsa sådan här smörja visar inte bara på en stor okunskap utan också på en allmän tröghet som är högst signifikativt för dagens borgerliga samhälle, där kan man verkligen prata om en förment demokratisk fasad.
Boken är ett bra vaccin mot kommunistiska lögner skriver du, hela jäkla boken är ju en enda stor lögn. Från början till slut. Men lev du i din borgerliga drömvärld, tycker bara att det är för jävligt att du försöker hjärntvätta svenska skolungdomar med sådan här propaganda, men å andra sidan, det är ju ni borgare bra på.

magister nyman sa...

Som synes lyckas denna bok reta upp kommunister rejält. Bara det är ju ett gott skäl att fortsätta att läsa den.
En undervisning som är så mjäkig och medhårsstrykande att både kommunister och nazister är nöjda är oförenlig med läroplanen. Lärare måste våga ta strid för demokrati och frihet även om extremisterna blir rasande.

Anonym sa...

Men enligt Staffan skott innebär ju Socaildemokrati antisemitsm, så det kanske inte är så bra att låta dina elever läsa hans böcker.

antikommunist sa...

Staffan skott skämmer ut oss antikommunister se bara:

"Men den specifika historiska frågan är hur många som föll offer för det kommunistiska styret i Ryssland.Skott resonerar att 10-20 miljoner är alldeles för lite, ty det "saknas" 175 miljoner ryssar i förhållande till de befolkningsprognoser som en fransk expert gjorde 1913. Den franske experten var en viss Thery, som extrapolerade den snabba befolkningstillväxten som gällde före första världskriget ut i oändligheten. Knappast i något land föll den trenden i sig. Om Sovjet och dess efterföljare skulle haft en så stark befolkningsökning som Thery förutsade i seklets början (3 procent per år) då skulle dess befolkning nu vara c:a en och en halv miljard. Här har alltså Skott över 1,3 miljarder - ingalunda 147 miljoner - "saknade" terroroffer att förklara.

Det borde alltså vara uppenbart att Therys prognoser inte kan ligga till grund för någon seriös diskussion om massterrorns offer. I verkligheten - låt oss hålla oss till den - ökade Sovjets befolkning från c:a 145 miljoner till 289 miljoner under sovjettiden. Det är ca 1 procent per år, ingen dålig siffra, med tanke på inbördeskriget (och den utländska interventionen), två världskrig och Stalinterror. Sveriges befolkningstillväxt under samma tid var c:a 0,6 procent per år. Redan dessa enkla fakta bör ju stämma till eftertanke. "

antikommunist sa...

glömde ju ange källa: http://www.clarte.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=1910&Itemid=26

Historiker sa...

Råkade här hamna på ett gammalt inlägg, men känner ändå att jag måste kommentera för att jag blir ärligen oroad och upprörd.

Kan man vara lärare i historia utan att ha ens den minsta insikten i källkritik? Staffan Skotts böcker är inga faktaböcker, utan propagandaböcker.

Hela ditt inlägg tycks präglas av en vinklad syn på historien och en ambition att lära ut att kommunismen är felaktig. Det tycker jag är oerhört farligt. I en demokrati ska läraren lära sina elever att tänka själva och dra sina egna slutsatser och inte komma med pekpinnar om vilka ideologier som är rätt eller fel.

När det gäller Forum för levande historia så tycker jag inte att staten ska inrätta myndigheter för att skriva historia på ett visst sätt, utan att den fria forskningen ska ägna sig åt att diskutera och forska om historia. I Sovjetunionen skrev staten historia och det är väl ingen modell som vi vill ha i Sverige?

Jag bör väl för att förekomma en massa kritik och smutskastning påpeka att jag INTE är kommunist. Jag är bara en historiker som tycker att elever (och andra) bör tänka själva och tänka källkritiskt!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...