måndag 8 oktober 2007

Om föräldraskap, vanmakt och nazism

Vem kan låta bli att bli illa berörd av dödsskjutningen i Blekinge? En femtonårig pojke fick aldrig bli äldre. Minst två familjer har fått hela sitt liv förstört. Fast den ena familjens liv var inte människovärdigt tidigare heller. Att ständigt oroa sig för trakasserier, hot, skadegörelse, nattliga telefonsamtal, att få se sitt handikappade barn utsättas för fruktansvärda kränkningar måste vara outhärdligt. Till sist når man en gräns där man inte står ut längre. Till sist, när mopedgänget ännu en natt cirklar runt på ens gårdsplan, samma dag som man fått en soptunna kastad mot bilen, som dörren ryckts upp när man körde så tar man geväret.

Men vi lever ju i en rättsstat, eller? Efter fyra polisanmälningar som inte tycks ha hjälpt det minsta, trakasserierna har bara blivit värre kan man inte längre förvänta sig hjälp från samhället. Självklart är det helt oacceptabelt att ta en annan människas liv, men dessa unga människor hade ju redan tagit ifrån familjen deras möjligheter till ett riktigt liv.

Var ligger då skulden? Jag menar att den tunga skulden ligger på föräldrarna till mopedgängets medlemmar. Vad är det för föräldrar som accepterar att deras femtonåring är ute på mopedterrorturer klockan halv två på natten? Hur tänker dessa föräldrar? Tyvärr möter jag också i mitt arbete föräldrar som fullständigt tycks sakna förmåga att ta ansvar för sina barn. Många tycks till varje pris vilja undvika att ta konflikter med sina barn. Mopeder som visserligen inte missbrukas på detta grova sätt, men som i alla fall tillåts terrorisera omgivningen köps och accepteras av föräldrarna. Även elever som helt missköter skolan, som aldrig tar hem en läxbok, inte visar minsta vilja till att sköta sin utbildning får mopeder och datorer av sina föräldrar.

Jag kan inte förstå hur dessa föräldrar tänker. Gör de ens skäl för att kallas föräldrar? Att en femtonåring tycker att det är häftigt att fara fram i full fart, utan att tänka på att det är farligt både för en själv och andra är ju inte speciellt märkligt. Att en femtonåring tycker att det är okej att strunta i tråkiga lärares tillsägelser och att hellre sitta vid datorn än att göra läxorna är inte heller speciellt förvånande. Det är därför barn har föräldrar. Föräldrar som skall tala om för sina barn att man inte åker omkring och bullrar och framkallar fara för andra i onödan. Föräldrar som talar om för sina barn att det är viktigt att skaffa sig en utbildning. Föräldrar som ser till att barnen inte är ute mitt i natten. Och att en moped eller en dator kanske kan vara en belöning för det barn som gör sitt bästa, inte något som man automatiskt har rätt till.

Och en tanke till infinner sig: Det här hände i Karlskrona kommun. En kommun där antalet nazister är betydligt högre än riksgenomsnittet. En kommun med en tradition av nazism. Det var här mopedgänget verkade. Ett visserligen helt opolitiskt mopedgäng, men i alla fall ett mopedgäng som ansåg att en förståndshandikappad pojke inte förtjänade annat än spott och spe. Kan det vara så att det finns en tendens till förakt inför svagare, samma tendens som kommer till uttryck i nazismen som sipprat in i bredare folklager än de rakade skallarnas anhang? Kan det vara så att det finns föräldrar här som uttalar sig på ett sådant sätt om förståndshandikappade att barnen tar till sig det och drar sina egna slutsatser om hur det är okej att behandla den som är svagare och avvikande?

Det här är lite skrämmande tankar, men jag tror att man inte skall blunda för att det kanske kan förhålla sig på det sättet. Sedan är det kanske extra tragiskt att den pojke som dog inte alls tillhörde gängets hårda kärna, utan bara var en osäker grabb som hängde på dumheterna.

Naturligtvis kan vi aldrig ursäkta att någon skjuter ihjäl någon utom möjligen i en nödvärnssituation. Men det här var bra nära en sådan situation. När förtvivlan och vanmakt blir tillräckligt stark så försvinner förnuftet och eftertanke ut genom bakdörren. Låt oss alla hjälpas åt för att detta inte skall upprepas, och låt oss hoppas att detta kan bli en tankeställare för många.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Skönt att någon vågar se sanningen - och skriva om den. Även om vi inte vet exakt vem som gjort vad - och än mindre vad de inblandade egentligen tycker och känner. Men det framgår ju också i bloggkommentaren. Tveklöst är något grundläggande fel när 15-åringar tillåts åka omkring mitt i natten på mopeder - även om de inte ägnar sig trakasserier. Jag instämmer till fullo: Var finns föräldrarna? Är dagens samhälle så komplext och svårförståeligt för vissa föräldrar, att de helt enkelt abdikerar från din föräldraroll? Tyvärr tror jag att svaret är "Ja". Beklagligt! (och det är inte heller de föräldrarna som läser den här bloggen...)

Anonym sa...

Jag tycker inte att fadern agerade fel på något sätt, det var nödvärn för att skydda sin familj. Vid 15-års ålder, borde den mesta depraverade tonåringen ändå inse vad som är rätt och fel. De gick för långt och fick betala priset, men fadern gjorde definitivt inget fel.

Anonym sa...

Är inte vi föräldrar ansvariga för våra barn ? Om vårt barn då gör en olaglig handling och inte är staffmyndig - Borde då inte de ansvariga föräldrarna ta ansvaret och därmed dömas till straff???
För är det möjligen först då vi tar vårt fulla ansvar, håller reda på var våra barn befinner sig och vad de har för sig och agerar därefter som om det vore våra egna handlingar. Visst kan vi föräldrar behöva stöd - men vi är alltför många som inte ens försöker ta vårt ansvar - undviker konflikter - köper prylar i utbyte mot 'lugn & ro'!/IB

Anonym sa...

även jag saknar fokus på föräldrarna till dessa marodörer, det är dem som bär ansvaretför hela eländet. Hoppas bara att pappan blir frikänd och att familjen äntligen får leva i lugn och ro.

Anonym sa...

Yes, when kids armed with clubs are trying to break into the house, after deaththreats, it isn't murder but selfdefence to shoot. The real culprits here are first the parents, second the police, third the kids who thought terrorising those people was fun and only as number four that poor man who has to live with the guilt.
Sorry for the english, I can read swedish but not write in it.
Mike

Anonym sa...

Jag tror att det är jättefarligt att skjuta över synen på funktionshindrade som ovärdiga på nazismen och nazisterna. Kopplingar finns naturligtvis, du har delvis rätt, men de värderingar som nazismen har, med förakt, elittänkande, rasism, disabledism och sexism finns även bland majoritetsbefolkningen - inte lika synligt, och därmed mycket lömskare och farligare. På ett sätt kan mopedpojkarnas agerande sägas vara en logisk följd av en sådan inställning. Den dubbelmoral som finns hos andra - man delar i viss grad värderingarna, men utför inte handlingarna är också värd kritik! / K

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...