måndag 11 augusti 2008

Ryssland är inget hot - eller?

Samtidigt som Sverige står närmast utan försvar, eftersom det inte finns några hot i vårt närområde (fast vi måste ju avlyssna all mejltrafik för att stoppa alla hot) så visar Ryssland sitt rätta ansikte. Av omtanke om det stackars ossetiska folkets rätt till självbestämmande (till skillnad från tjetjenerna, eftersom de ville bryta sig ur Ryssland) angriper man Georgien, ett land som vågat vara alltför kaxigt.
All heder åt Carl Bildt, som vågat tala klarspråk, och som också dragit parallellen till hur Hitler använde förevändningen att man skulle försvara sina egna medborgare i de länder man ockuperade och förslavade. Ryssland har under en lång tid försett invånarna i utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien med ryska pass, för att kunna utnyttja dem som brickor i det onda spelet.

I en av de bästa böcker jag läst om det komplicerade området Kaukasus, den israelisk-amerikanske journalisten Yo'av Karnys Highlanders finns en skildring av hur ossetierna i Nordossetien försöker förfalska historien genom att påstå att deras grannar Ingusjerna aldrig har bebott några delar av Ossetien. I denna bok nämns också det faktum att ossetierna alltid varit ryssarnas trognaste bundsförvanter i Kaukasus, något som nu gett dem en viss utdelning, i alla fall så länge ryssarna har nytta av dem.

Här berättas också om hur några ossetiska historiker 1993 publicerade en skrift där man påstod att inte bara Jesus och Maria i själva verket var ossetier, utan även elva av Jesu lärjungar. Vem var det då som inte var ossetier? Jo, Judas förstås! Även Fredrik Barbarossa skulle varit osset, vilket skulle bevisas av slutledet ossa!

Nåväl, denna tokiga historia kanske inte säger så mycket om kriget nu, men den visar i alla fall på hur långt det kan gå när olika nationalistiska krafter sprider sina versioner av sanningen. Och i stället för att försöka uppnå ett fredligt samförstånd så finns det krafter som utnyttjar utsatta folkslag för sina syften. Ofta är det ryssarna, men i Kaukasus finns det även inslag av fundamentalistiska muslimska grupper som gärna vill underblåsa motsättningar mellan olika folk, dock inte i det nu aktuella fallet.

Därmed inte sagt att inte georgierna skulle kunna begå övergrepp mot ossetiska civilpersoner. Krig föder hat, den som fått sina vänner eller släktingar dödade fylls ofta av ett oförsonligt hat mot motståndaren, vilket ofta drabbar oskyldiga. Men det stora övergreppet är att Ryssland provocerat fram det här kriget för att skydda sina intressen.

Länkar: Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Sydsvenskan.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Bildt är ju ändå en av de som vet mycket gällande nazism samt fascism, hans högerparti utbildade många nazister i rasbiologiska frågan, för många!
Vad gäller fascism så vet vi att Calle har varit på plats då Bosniska muslimer massmördats utan att lyfta en finger samt att han var anhängare av Irak kriget!

Frågan är om hans kunskaper är till någon nytta för civilisationen!

Anonym sa...

Du är medveten om att det var Georgien som anföll Sydossetien va? Kriget började inte med rysk bombardemang av civila, det började med georgisk bombardemang och etnisk rensning av Sydossetien.

Dagens Georgien skulle adrig haft de gränser de har utan Stalins inblandning.

Anonym sa...

Vi får hoppas att Ryssarna driver ut USA-djävulen ur Georgien!

Sydossetiens huvudstad är förstörd men pressen visar bara bilder på samma bostadshus i Gori som träffats av flygbombningar mot en närliggande militärbas.

Anonym sa...

En karta av Rysslands transporter av gas och olja från Siberien till Östersjön, Adriatiska havet, Svarta Havet och Kaspiska havet demonstrerar Rysslands ambitioner. Kontroll av Georgien ingår i fortsatt expansion och dominans. (National Geographic juninumret "Siberian Oil Boom" , sidan 72-73, inte på nätet)

magister nyman sa...

Men faktum är att Ryssland gärna understödjer sydossetiernas strävan efter självständighet (fast man tar dem under sina vingar), men om nordossetierna skulle vilja bryta sig ur Ryssland skulle de möta samma öde som tjetjenerna.

Men visst är det alldeles korrekt att uppdelningen av Ossetien var ett verk av georgiern Stalin.

Det är dock väldigt svårt att ta ryssarnas engagemang för ossetierna på något större allvar när man har Tjetjenien i färskt minne.

Anonym sa...

Putin är den nya Hitler.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...