måndag 29 december 2008

Krig är hemskt, men varför är det bara synd om palestinier?

Krig är alltid vidrigt. Det är givetvis speciellt hemskt när civila drabbas, och i synnerhet om det rör sig om barn. Jag känner givetvis medkänsla för de palestinska barn som skadas och dödas, liksom för de palestinier som vill arbeta för en fredlig lösning. Men tyvärr måste man konstatera att det inte finns förutsättningar för en fredlig lösning så länge Hamas styr. Israel har rätt att försvara sig. Man kan inte sitta och se på när hundratals raketer slår ner och förvandlar livet i områdena i närheten av Gazaremsan till ett helvete för dem som bor där.

Tyvärr finns det en tendens hos framför allt vänstern i vårt land att alltid ställa sig på palestiniernas sida. Om palestinier dödas utmålas alltid de elaka israelerna som skurkar, medan man tiger när israeler drabbas. När hörde man senast någon svensk vänsteranhängare kräva att Hamas skall sluta med sina raketanfall? När hörde man senast någon svensk vänsteranhängare uttala sig om civila israeliska offer.

Israel har gång på gång varnat Hamas om att det kommer en hämnd om man inte slutar med anfallen. Men i vetskap om att man har så starka sympatier hos stora delar av opinionen i Europa fortsätter angreppen mot Israel. Rekommenderar det här inlägget från Dick Erixon.

(Anknyter till artiklar i DN, Svenska Dagbladet och Sydsvenskan.)

10 kommentarer:

Anonym sa...

Om du skulle läst va som häner i verkligheten vilket är det motsatta till vad du skriver så skulle du kanske ha lite förstånd. Västerlänningar har inte ställt sig med palestinierna vilket du antyder utan de har ställt sig neutrala. Hur kan man kalla någon som försvarar sitt land för terrorist, vilket du anklagar palestina för. 1 civil dödas i israel och tusentals i palestina vad kallar du det.

Anonym sa...

Anledningen till att du inte hört så mycket om isrealiska dödsfall är för att de sker väldigt sällan. Under 7 år av hamas raketskjutningar har 14 israeler dött, över de senaste dagarna har en isrealisk offensiv lämnat nästan 300 döda. skillnaderna är markanta och om du läser lite historia från 1946 och framåt kan du faktiskt komma att bli väldigt palestinavänlig, det finns skurkar på båda sidor men vad den Israeliska Regeringen gjort under andra hälften av 1900 talet fram tills idag får Hamas handlingar att blekna.

Anonym sa...

Israel har rätt att försvara sitt land.1948 utropades staten Israel, judarna fick tillbaka sitt land, sedan dess har de varit attackerade av sina grann länder,Hamas,ja listan kan göras lång på länder,organisationer,människor som med ord och skrivelser vill helt utplåna landet Israel och judarna.
Israel har idag en mycket stark krigsmakt, vilket tydligen inte avskräcker bl.a Hamas.

Som lite kuriosa och motvikt här på bloggens kommentarer, så vill jag uppmuntra med samma ord:"Läs lite historia från 1946 och framåt, (så kan du som kallar dig "läs på" och andra) se hur Israel ständigt bemöter palestinierna med eftergifter, och så många gånger under dessa år har Israel gett efter på många saker, och fått betala dyrt för detta, i forma av förstörda egendomar och människoliv.

Kontemplerande kille sa...

Sedan 2001 har Israel träffats av 2400 raketer och 2500 granater från Gaza

http://sydsvenskan.se/opinion/signerat/matsskogkar/article303568.ece



Hizbollah avfyrade 2500 raketer under 2007.

http://www.nytimes.com/2006/08/04/world/middleeast/04cnd-mideast.html?pagewanted=print

Israels reaktion är rättfärdig och korrekt. Hamas representerar staten i Gaza, och de har ju förklarat krig mot Israel. Den som ger sig in i leken får leken tåla. Majoriteten av de dödade har hitills varit Hamas medlemmar enligt Hamas själva.

Anonym sa...

Svar till Storm:
Asså är du helt emot att ta riktig fakta måste du vara på de som bryter mot de mänskliga rättigheterna. DET ÄR PALESTINIERNA SOM FÖRSVARAR SITT LAND. Ingen vill ta ifrån deras land det är tvärtom de vill ta över mer land på grund av deras girighet. Vad förväntar du dig av Hamas som bildats just på rund av att försvara sitt land. Hur ska man inte vara arg och ha en vilja att utplåna någon som gör en massaker efter den andra på civila bl.a i sitt eget land.
Svar till Platinaapa:
För det första så skickade inte Hizbollah en enda raket mot Israel under år 2007 utan det var 2006. Hamas försvarar sitt land må ja säga än en gång. Israel får på sig attacker i följd av att de försöker ta ett annat land. Det enda problemet är att Hamas kanske inte klarar av att försvara sitt land vilket är väldigt tragiskt i många aveénden. Hur många har mördarna Israel dödat av civila och av de som försöker skydda sitt land på bästa sätt? Ta fram de siffrorna istället så kanske du förstår vad som igentligen pågår!!!

magister nyman sa...

Faktum är att Hamas inte erkänner Israels rätt att existera. Hamas är en terrororganisation, som inte bara bekämpar Israel, utan även de palestinier som inte delar deras uppfattningar. Om Hamas verkligen skulle vilja ha fred skulle man knappast sända raketer in över Israel. Israel gör helt rätt i att försvara sig, och huvudansvaret för de döda civilpersonerna ligger på terroristerna i Hamas.

Anonym sa...

Jag Håller med dig, det daltas alldeles för mycket med palestinierna i Sverige. Jag tycker de ska lämna Isreal ifred och låta judarna ha rätten till sitt eget land. Jag förstår att Israel går till angrepp mot palestinierna, konstigt vore det väl annars.

Anonym sa...

Det där vet du ingenting om så kom inte och påstå saker som du inte har någon aning om, det kanske är så att du bara går efter Israels och USA:s information när de säger att Hamas är terrorister. Vad menar du med att Hamas inte ska skicka raketer mot Israel vill du att de ska kolla på medans de blir beskjutna?
Den dagen någon står och skjuter dig så kanske du förstår att du behöver försvara dig på något sätt så kanske du ändrar din uppfattning. Alla har rätt att självförsvara sig vare sig det är en person, stad eller ett land och det är just det palestinierna gör.

magister nyman sa...

Säga vad man vill om "Logik", men maken till illa valt alias har jag aldrig träffat på. Vem var det som började skicka raketer på vem egentligen? Det är ju precis som du säger att den dag som någon står och skjuter på dig, så måste du försvara dig. Men det är ju Hamas som skjuter på Israel och de måste alltså försvara sig. Ursäkta, "Logik", du verkar ha missförstått alltihop.

Anonym sa...

till LOGIK:

land som Israel försöker ta?!
är ngt fel i huvudet på människan, Israel skyddar sig av allt de kan tex genom att bygga en mur bara för att araberna ska lämna staden ifred!

/jag är FÖR ISRAEL!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...