lördag 13 mars 2010

Carl Bildts motvilja mot ryssarna förblindar.

Carl Bildt är upprörd! Fyra modiga riksdagsledamöter från alliansen (en för all del avhoppad) har vågat visa självständighet och rösta mot det påbjudna avslaget på motionen som erkände att Turkiets folkmord på armenier, syrianer, assyrier, kaldéer och pontiska greker verkligen var ett folkmord. Märkligt nog kunde inte Fredrik Malm som varit med och motionerat i frågan stödja motionen då han numera är Folkpartiets utrikespolitiske talesman, och därför inte kan gå ut och rösta mot regeringen. Därför var han tvungen att avstå från att delta i omröstningen. Men sådant är politikens spel ibland. Nu har han lyckligtvis en fru som också sitter i Riksdagen, Gulan Avci, som kunde lägga sin röst för motionen.

Carl Bildt och regeringen visar här ungefär samma inställning som Barack Obama numera anslutit sig till. Obama var nämligen tydlig med att erkänna folkmordet innan han blev president, men sedan blev hänsynen till det allierade Turkiet alltför tungt vägande. För den svenska regeringen (troligen framför allt för Moderaterna) tycks viljan att hålla sig väl med Turkiet väga tyngre

Det märkligaste med omröstningen är att både Folkpartiet och Kristdemokraterna ställt sig bakom ett uttalande om att det visserligen var ett folkmord, men att man inte kan rösta för ett sådant uttalande. Hela turerna kring detta utvecklas på ett lysande sätt på bloggen A little voice of Reason.

Det enda relevanta argumentet mot ett erkännande är givetvis att det skulle kunna skada de krafter i Turkiet som verkar för en normalisering med Armenien, och i stället stärka de mer hårdföra krafterna. Detta måste ställas mot den betydelse ett allmänt erkännande har för de folk som utsattes för folkmordet.

När det nu avslöjas att även Reinfeldt faktiskt uttalat sig för ett erkännande så verkar det mer och mer som om det är Carl Bildt som är den som styr den svenska regeringen. Nu kan man givetvis tycka att det är bra om regeringen kan visa enighet, och visst kan det förekomma att en riksdagsledamot ibland tvingas rösta mot sin övertygelse. Jag har dock svårt att se att se att den här frågan skulle kunna vara en sådan fråga.

Jag är ingen varm anhängare av Ryssland, och visst finns det en hel del kopplingar mellan Armenien och Ryssland. Att Carl Bildt definitivt inte är någon vän av Ryssland vet ju alla, och visst kan jag sympatisera med markeringar mot Rysslands vilja att dominera hela det forna Sovjet. Och när Turkiet är en av västs allierade mot Ryssland blir det lätt att ta ställning för dem. Men jag tror att man i gör ett misstag om man då offrar mänskliga rättigheter och erkännande för dem som utsatts för övergrepp.

Nej, jag tror att turkarna är väl medvetna om att Sverige varit ett av de länder som varit mest vänligt inställda till Turkiets EU-inträde. Visst kommer man ett tag att protestera och visa sitt missnöje, men i längden måste man gå vidare. För att Turkiet skall kunna bli en fullvärdig medlem av det demokratiska Europa måste man göra upp med sitt förflutna. En stor del av världen har erkänt folkmordet, och ju fler länder det blir desto större blir pressen på Turkiet. Visst kan det också kortsiktigt bli en del avbräck ekonomiskt, och Moderaterna är tyvärr ofta beredda att offra mänskliga rättigheter av för handelsavtal.

För den som vill lära sig mer om Armenien och folkmordet rekommenderar jag denna sajt. Vahagn Avedian som ligger bakom denna sajt har också skrivit en utmärkt artikel på Newsmill som jag rekommenderar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Detta falska påstående har blivit en miljondollarindustri för armeniska diasporan som huvudsakligen driver frågan från USA och frankrike.
Mycket jobb återstår dock för armeniska diasporan:) nämligen att tvinga resterande 170 länder att fatta ett liknande beslut:) kanske om ytterligare 300 år...:):)
Två underbara länkar:
http://www.ermenisorunu.gen.tr/english/intro/index .html
samt
http://www.tallarmeniantale.com/

magister nyman sa...

Liksom nynazisterna som förnekar Hitlers mördande av judar, romer, homosexuella och andra kryper förnekarna av det turkiska folkmordet fram ur sina grottor...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...