fredag 30 december 2011

Tycker du att din förort är trist?

En kopp kaffe kan göra underverk var du än är.
Tycker du att ditt bostadsområde är lite trist? Kanske är parkerna inte så välskötta? Kanske känns det inte riktigt som din lokala livsmedelsbutik harmonierar med byggnaderna intill? Ett besök i Kievs förorter kan få dig att se ditt område med nya ögon.

Sovjetisk stadsplanering var inte direkt känd för att lägga ner någon större möda på de områden där den vanliga arbetarklassen bodde. Däremot ansträngde man sig betydligt mer med de hus där höjdarna bodde. Det kallades visst kommunism...
Det är svårt att undvika förorterna eftersom den stora vägen från flygplatsen går rakt igenom några av de värsta betongförorter. Och då pratar vi rejält med betong, och en total avsaknad av förskönande inslag.För att få uppleva denna miljö riktigt inpå skinnet väljer jag att åka dit en blåsig dag i november, klädd i en alltför tunn jacka som släpper igenom den oväntat kalla vinden. Den totala gråheten möter en dock inte direkt eftersom området kring tunnelbanestationerna är fullt av butiker av skilda slag, liksom av små gummor som säljer allt möjligt.


Färg och form

Ett av de mer lyckade arktitektoniska inslagen

Men även här i förorten finns det hus där någon arkitekt har gjort försök att försköna det hela. Ibland med mindre lyckat resultat, men ibland har man ändå lyckats. Och kanske kan man en vårdag se en och annan blomma som sticker upp genom marken, och kanske skiner solen och gör det hela lite lättare att uppskatta ibland. Så icke denna novemberdag. De frusna gummorna vid tunnelbanestationen verkar rätt vana. Jag köper några inlagda gurkor för ett oförskämt lågt pris och vandrar ut i förortslandskapet.


Sovjetisk standardarkitektur

En ensam spårvagn skramlar fram och ger en flyktväg


Nu har ju kapitalismen bidragit med ljusskyltar och reklamplakat, och dessutom far de nyrikas flotta bilar fram på motorvägen och ger lite inslag av rikedom och flärd. På Sovjettiden var allting ännu gråare, och tristessen ännu djupare. Och att det finns ganska många som bor här som har bilar som kostar en bra slant framgår på de bevakade parkeringar som finns här och där.

Men en sak är säker, efter ett besök i Kievs förorter så är det troligt att du kommer att se ditt eget bostadsområde med nya ögon. Det är nog inte så illa i alla fall...

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...