tisdag 6 december 2011

Sköna hem på ukrainska

En typisk ukrainsk möbelaffär


Det finns många olika sevärdheter att titta på när man åker till ett nytt land. Till de vanligare hör kyrkor och slott. Inget ont om kyrkor och slott, men alltför ofta infinner sig känslan av att man sett det här förut. Nu är i och för sig ortodoxa kyrkor annorlunda än protestantiska och katolska, men när man varit inne i ett par ortodoxa kyrkor så vet man ungefär hur de flesta ser ut. Och i längden är det inte så kul med små präster och munkar som svänger omkring med rökelsekar, medan huckleförsedda tanter rabblar böner.

Fast de ukrainska kyrkorna är rätt snygga från utsidan, med sina gyllene kupoler. Mer om det någon annan dag. I dag skall det handla om en helt annan typ av sevärdhet. En sevärdhet som säger en hel del om landet. På samma sätt som IKEA säger en hel del om Sverige (platt och informellt) så säger en ukrainsk möbelaffär en hel del om Ukraina.


Accessoarer som ger stil åt hemmet


  Det var nämligen i en möbelaffär vi hamnade på en promenad i Kievs utkanter. Och den här möbelaffären hade inte mycket gemensamt med Kamprads imperium. Frågan är om IKEA någonsin kommer att kunna etablera sig i Ukraina om det är detta som är möbelidealet. Å andra sidan så kan man fråga sig hur många ukrainare som har råd med möblerna i denna butik. Priserna var ofta närmast astronomiska, och det är knappast några vanliga löntagare som handlar möbler här.
En champagnepingvin är givetvis nödvändig i varje bättre ukrainskt hem

Stilen då, hur skall man beskriva den? Ja, någon slags eklektisk svulstig blandning av bordell, steampunk, 1800-talsherrgård kombinerat med influenser av ukrainsk nationalromantik. Allt kombinerat med en vilja att visa upp att man som nyrik har råd att köpa dessa produkter.

Afrikanska inslag piffar upp.

Och nej, jag tycker inte att det är fel att man vill visa upp sin rikedom. Det är annorlunda än vad vi är vana vid från Sverige, men en ganska naturlig reaktion efter att ha upplevt det kommunistiska paradiset där man i alla fall försökte upprätthålla en falsk fasad av jämlikhet.

Säng med en touch av fransk lyxbordell
Här tillagas mången ukrainsk nationalrätt 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...