tisdag 4 februari 2014

Bilder från Ukraina 27: Att vänta, vänta, hoppas, längta och kämpa.


 Igår, måndag kväll, spred sig ryktet att några hade installerat en gyllene toalett på den sockel där Lenin förut tillbringade sina dagar. Detta eftersom Janukovytj enligt ryktet lär ha sådana i sitt palats utanför staden. Vi begav oss dit och i all hast tog jag några bilder, men tänkte återvända dagen därpå för att ta bättre bilder. 


Vi gick sedan till en restaurang och åt, och när vi kom tillbaka knappt två timmar senare var sockel tom. Kanske hade Janukovytj införlivat den i sin samling. Eller kanske har den hamnat på Kievs Toalettmuseum (jo, det finns faktiskt) Den här platsen ligger inte innanför några barrikader och kontrolleras alltså inte av revolutionärerna. En annan plats som inte heller ligger innanför barrikaderna, är den lite slitna tältrad som nu funnits i två och ett halvt år. Det gäller demonstranterna mot fängslandet av Julia Tymosjenko.  


Visserligen sover man inte i dessa tält, men det är alltid några som vakar här. Det finns alltså en tradition av att inte ge upp.


Här finns också en liten fotoutställning av diverse bilder ur Julias politiska liv, och av olika personer som visat sitt stöd. Bland dessa finns de svenska fotbollssupportrarna från EM 2012.


I dag var en härligt solig dag, med bara ett par minusgrader. Efter en vecka i Sverige gjorde jag idag ett litet besök på Maidan med omnejd, innan jag i morgon far vidare till Istanbul för lite semester.Nu döljer en del sina ansikten inte bara för att skydda sig mot kylan, utan också för säkerhetstjänstens ögon.


Den allestädes närvarande svarta humorn har skapat dessa måltavlor åt Berkut så att de kan träna på att sikta på demonstranter, sjukvårdare och journalister, som de ju brukar skjuta på.
Bland nyheterna sedan jag sist var här är vakttornen mot regeringskvarteren. De är bemannade dygnet runt.En skylt varnar om att det är farligt att gå utanför barrikaderna. 

Biografen har stängt, men annonserar fortfarande för "Chaos Theory". Utanför råder dock inget kaos, utan allt är välordnat.En riktigt vacker vinterdag. Och som alltid blir man glad av att vara på Maidan och se beslutsamheten. Men också arg och förtvivlad över det vidriga våld som aktivister utsätts för när de inte är här i tryggheten. Sköldarna är beredda att användas om anfallet skulle komma. Det verkar dock troligare att det inte kommer, utan i stället söks aktivister upp i sina hem och på andra platser som inte är så välbevakade. Ännu ett exempel på kreativiteten är denna karikatyrutställning.
Många har lämnat kläder till demonstranterna. En hel del av det som ligger kvar tycks vara helt oanvändbara saker som lämnats här. En hjälpsändning från Polen med bland annat sovsäckar hade lyckats ta sig förbi gränsen men uppges sedan ha stoppats av tullen närmare Kiev. 


En gammal bil har blivit ett slags hinder mitt i gatan.
På Hrusjtjevkogatan är det lugnt nu, men spåren finns kvar. Fortfarande finns banderollen om att lägenheten på femte våningen är bebodd kvar. Stämningen här är inte så spänd som sist jag var här. Musik spelas i högtalare.

Inte så långt från varandra står man och inväntar vad som skall ske.


Men jämfört med när jag sist var här är stämningen närmast uppsluppen.


I bakgrunden till höger, bakom kravallpolisen finns monumentet till Vyatjeslav Tjornovil, som satt i fängelse under sovjettiden för sin regimkritik. Han var också aktiv under de första åren av självständigheten och hade kanske blivit president om han inte hade dött i en mystisk bilolycka 1999.
Hade han levt nu hade han stått på Maidan, och inte varit bland poliserna.Det är som sagt var lugnt här, och under dagen idag pågick överläggningar i parlamentet som dock inte ledde någonvart. 
Den största oron skapas just nu av de fall av misshandel och hot som utförs mot aktivister runt om i landet. Det finns också många uppgifter om att ryska specialstyrkor finns i Ukraina där de agerar i ukrainska uniformer. 
För uppdateringar på engelska av det som sker i Ukraina rekommenderas Ukrajinska Pravdas engelskspråkiga sida och Kyiv Post samt Kharkiv Human Right protection group. Även  The Ukrainian Week har en hel del intressanta artiklar liksom den engelska utgåvan av tidningen Den.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...