söndag 16 februari 2014

Bilder från Ukraina 29: Att visa sitt stöd för folkets kamp mot övermakten.


En tapper skara utlänningar som bor i Kiev samlades i morse vid Sjevtjenkomonumentet i parken med samma namn. De flesta hade flaggor i olika storlekar. Det var ingen stor grupp, men entusiasmen var desto större.  
Eftersom Sverige var representerat (och dessutom försvinner blågult lätt i mängden här) och eftersom jag också är estnisk medborgare hade jag idag denna flagga. Det var en fascinerande känsla att komma med vår lilla grupp eftersom människorna stämde upp i spontana applåder och ropade Дякую (tack på ukrainska) till oss. Många kom också och frågade varifrån min flagga var (tyvärr hörde jag även några som sa Latvia när jag passerade). 
Efter att ha stått på Maidan ett tag gick vi vidare mot Hrusjtjevskygatan, platsen för de sammanstötningar som ägt rum. Nu var man i färd med att göra öppningar i barrikaderna för att möjliggöra trafik. Kravallpolisen höll också på att flytta sina ställningar upp mot parlamentet.
Detta är en följd av de överenskommelser som gjorts för att komma närmare en lösning. Efter att fångar har släppts har man kommit överens om att utrymma vissa byggnader och alltså också att göra passager här. 


Men det finns också en misstänksamhet här och självförsvarsstyrkorna stod och bevakade området samtidigt som arbetet med passagerna pågick.


Passagerna skall vara fyra meter breda, och bevakas ständigt och kan stängas till snabbt vid behov.Förtroendet för de oppositionsledare som förhandlat är inte så stort hos de mer radikala grupperna. 


Den nya generationen ukrainare börjar tidigt med att träna på att försvara landet mot nya förtryckare. 


På scenen på Maidan stod en av oppositionsledarna, boxaren Vitalij Klytjko.Hans nästan två meter långa uppenbarelse och hårda högernäve inger en viss respekt, men för att få respekt från kämparna på Hrusjtjevskygatan krävs mer än så. 


Publiken på Maidan var stor idag.


Ett bord bar bilder på de fyra dödade kämparna och många lämnade blommor, ljus samt pengar till familjerna. 


Toaletterna hade försetts med en banderoll från regeringspartiet, Partia Rehioniv, men stavningen var ändrad till Partia Brechioniv, ungefär Lögnarnas parti. 


Utanför stadshuset, som utrymts enligt överenskommelsen, stod fortfarande försvarsstyrkorna som väntar på garantier för att alla tillfångatagna aktivister frigivits innan man lämnar tillträde till stadshuset. 


Många är också kritiska till att man gått med på eftergifter, medan andra tycker att man måste försöka hitta lösningar. 


I normala länder blir man rädd när man möter maskerade män med basebollslagträn och ser sig om efter en polis. I Ukraina blir man rädd när man ser en polis och ser sig om efter maskerade män med basebollslagträn.


Ukraina är det land som har fjärde största antalet poliser per invånare efter Ryssland, Vitryssland och Bhutan. Men poliserna är korrupta, våldsamma och opålitliga. Och värre har det blivit nu efter de senaste månadens händelser. I dag blev några poliser som vågat sig i närheten av stadshuset jagade och slagna, men andra aktivister fick misshandeln att sluta, och poliserna gav sig iväg. Men det finns mycket spänningar i luften, och det kommer att ta tid att komma tillrätta med dem. 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...