måndag 17 februari 2014

Bilder från Ukraina 30: Att göra en öppning i barrikaderna.


Det känns som vår i luften i Kiev idag. På Kresjtjatyk är det lugnt och stämningen är behaglig.


Stadshuset är nu utrymt och överlämnat tillbaka till staden. I natt var det lite oroligt här då grupper med olika uppfattning om ifall man skulle överlåta byggnaden hade hårda diskussioner. Det påstås också att en del av dessa var provokatörer från regeringssidan, vilket inte är helt lätt att veta då de flesta var maskerade. Andra uppgifter talar om en grupp vid namn Narnia som skall vara en radikal grupp löst knuten till Svobodapartiet. Denna grupp skall ha tagit sig in i huset i natt och ha orsakat en hel del skadegörelse. Det skall också ha varit denna grupp som jagade och misshandlade några polismän igår. 


En bild av presidenten ligger med andra sopor på marken. På väggen står det fortfarande "Revolutionära tribunalen".



 Vid ett tält mittemot smakar man på sin borsjtj. Banderollen har texten: "Det är bättre att vara feg på Maidan än att vara modig framför TV:n". 


Souvenirsortimentet växer ständigt. Magneter, muggar, almanackor, mössor och mycket annat säljs här.


Till mina inköp hör denna burk som sägs innehålla Maidanluft. 


Också denna magnet med den numera avgångne premiärministern Azarov har jag köpt. Den syftar på den klassiska sovjetiska bilden nedan där den förståndige sovjetmedborgaren säger Njet till ett glas vodka. Azarov, vars bristfälliga ukrainskkunskaper man ständigt driver med får i stället säga Nit, vilket är en blandning av det ukrainska ni och det ryska njet, och det han tackar nej till är en ukrainsk ordbok. Lägg också märke till vad han äter!





En annan typ av minnessaker förevisas här. Olika typer av patronhylsor och andra vapen som använts av motståndarsidan under striderna. 




I dag rapporteras också att man har hittat ännu mer hylsor och kvarlämnad ammunition på det område som nu utrymts av polisen. Det rör sig om ammunition av en typ som myndigheterna tidigare förnekat att de använt. Läs mer om det här.



Några alternativa OS-affischer sitter uppsatta.




Fortfarande är flera nedgångar till tunnelbanan från Maidan avstängda för att förhindra stormning. 


Gatukonstnärerna hyllar dem som dödats. "Maidans hjältar skall inte glömmas!"


På Hrusjtjevskygatan pågår arbetet med att göra öppningar i barrikaderna. 



Men det handlar inte om att ge upp detta område, och bevakningen är strikt. 


 Samtidigt lagas gatubelysningen som blivit skadad.




Och på andra sidan står polisen, men betydligt mer avslappnad än tidigare. Nu mot kvällen har man tydligen dragit sig uppåt, och det är då som fynden av ammunition gjorts. 




Inga obehöriga släpps nära barrikaderna, det är slut på klättrandet för oss nyfikna. Samtidigt som öppningar görs förstärks andra barrikader. 


Men det är en tydlig öppning, även om den är hårt kontrollerad och skall förses med en grind. Kanske är det här en öppning för att nå en lösning i konflikten. Men misstron mellan parterna är stor, och än är det långt kvar innan Kievs gator ser ut som de gjorde innan Euromaidan. Men Ukraina kommer aldrig att bli vad det var innan. 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...