torsdag 23 juli 2015

Bilder från Ukraina 53: Att bygga som i Europa.Kievs förorter är gråa. Förvisso är de mindre gråa på sommaren än i april när bilden ovan är tagen. Men i allt det gråa finns det något som lyser upp, en färgklick. Har länge funderat på att ta mig till denna färgklick, och häromdagen blev det av.Det finns nämligen ett nybyggt område med det lockande namnet "Comfort town" som är en motpol till allt det gråa. Redan vid entrén möts man av denna märkliga väderkvarnsinspirerade byggnad och av ett rejält staket. Stakets bevakas av bistra vakter som inte känns Europainspirerade. De boende har nycklar som öppnar grindarna, men löst folk släpps inte in.


Magistern och hans assistent låter sig dock inte hindras. Vi hakar på några boende och anstränger oss för att se europeiska ut, och lyckas smita in.


Här inne härskar färggladheten. Det hela påstås enligt broschyrerna vara i europeisk stil, och var ett europeiskt sätt att bo. Ingen tycks ha berättat för dem att "gated communities" snarare hör hemma i Amerika, men lockelsen att slippa fyllgubbar och sociala problem är stor hos dem i Ukraina som har råd. Även de villaområden där de (förvånansvärt många) välbeställda ukrainarna bor är ofta inte tillgängliga för andra än de boende. Alla byggnader på området är mer eller mindre färgglada. Mest är skolan och dagiset. Och visst är det fräscht och kul, fast kanske lite enformigt i längden även detta. Broschyren som lockar till lägenhetsköp framhåller att området har en pizzeria, en kemtvätt och tre (!) skönhetssalonger.
Till sist tar vi oss ut, efter att nästan ha hamnat hos vakten då man måste ha nyckel även för att få komma ut, vilket vi inte räknat med. Men en man släpper ut oss och undrar om det är första gången vi skall gå ut, eftersom vi inte vet hur man gör. Själva anstränger vi oss för att se europeiskt förvirrade ut.


Men Europavurmen tar sig även andra uttryck. En bit söder om Kiev har man byggt en ny Outletby, som sägs vara landets första. Av någon outgrundlig anledning har man då valt att bygga den i holländsk stil.Och visst påminner det om Holland, även om de målade korna med bilder från Hollands olika provinser har mer gemensamt med den numera landsflyktiga president Janukovytj målade häst på hans gods Mesjihirya.


Här finns förvisso kanaler, men det blir ändå inte Holland. Man tycks ha glömt att Holland är så mycket mer. Till exempel finns här inga cyklar, det är till och mer förbjudet att ta med sig sådana. Allting är helt enkelt sterilt och tråkigt på ett väldigt oholländsk sätt. Det är mera Disneyland, fast utan människor.


Måhända vallfärdar invånarna i de närbelägna lyxvillaområdena hit på helgerna, men en vanlig vardag finns här fler butiker än besökare. Och då har ändå flera butiker redan slagit igen.Jo, förresten finns det en cykel. En tulpanförsedd cykel på det öde holländska pannkakshuset. Men vi slår oss ner och äter faktiskt riktigt goda och riktiga holländska pannkakor.


Och mitt i alltihopa finns det som alltid i Ukraina ytterligare en överraskning. Här visas nämligen den tidigare presidenten Viktor Jusjtjenkos samling av gamla ukrainska föremål, vilket i alla fall bidrar till att göra besöket mer intressant.


Över alltihop finns det här klocktornet med den märkliga texten " Time is smart frame of our reality".
Men får man inte hit fler kunder snart har nog tiden snart runnit ut för denna verklighet.


Butikerna säljer mest förra årets lyxvaror till priser som inte är speciellt låga, och med några få undantag finns här inte mycket att hämta.


Men det är klart, för den som längtar till Holland, och som kanske har en dröm om att Europa är något helt och rent och välordnat kan det kanske vara en utflykt som ger lite omväxling till den inte alltid så välordnade ukrainska verkligheten.

Måhända har jag blivit för ukrainifierad, men för mig är det en befrielse att, bara femhundra meter från Plastholland hitta denna typiskt fula ukrainska matbutik bredvid ett inte riktigt färdigbyggt typiskt hus med torn. Allt är lite snett och vint, men det är på riktigt.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...