fredag 2 januari 2009

Idag musik i stället för politik

Jag hoppas att alla bloggens läsare har haft en behaglig nyårshelg, och är fulla av energi inför det nya årets prövningar. Idag tänker jag inte skriva en rad om krig och politik, ämnen som ju alltid är angelägna men som inte är allt här i världen. Världen består ju även av andra betydligt trevligare inslag, som vin, kvinnor och sång. Dagens ämne gäller det sistnämnda, alltså musik. För mig är musik ett viktigt inslag i livet, och skivsamlingen har blivit stor med åren. Men nu finns ju Internet som kan bidra till mer musik att lyssna på. Problemet är ju bara att hitta all den fantastiska musik som finns, men som man inte känner till. Lyssnar man på radio är ju utbudet ytterst begränsat, och det är mest de vanliga hitlåtarna som spelas.

Min favoritsajt på internet för att hitta musik har blivit Last.fm. Det finns säkerligen andra lika bra alternativ, men för mig fungerar den här sajten utmärkt. Den är kostnadsfri om man inte vill ha en mer avancerad version, men det behövs knappast. Poängen är att man lätt hittar nya artister som man tycker om. Man skriver helt enkelt in att man vill lyssna på en radiokanal, till exempel Ulf Lundell radio. Då får man ofta först höra en låt med den artist man valt, men sedan med andra artister som liknar den man valt. Tycker man inte om en låt är det bara att klicka förbi den, dock kan man inte gå bakåt i spellistan. Följaktligen får man tips om en massa bra artister som man förmodligen aldrig skulle ha hört talas om annars. Vill man inte välja en viss artist kan man välja en viss stil eller nationalitet eller någon annan "tag".

Last.fm:s musikutbud är enormt, och här kan man hitta låtar från de flesta länder och stilar. Min favoritkanal just nu är "Tristan Prettyman radio". För den som inte vet det är Tristan Prettyman en 26-årig kalifornisk singer-songwriter som har en fantastisk röst, och vars musik värmer upp vintermörkret nästan som en belgisk öl.

Här är ett litet smakprov:




Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...