fredag 30 januari 2009

Skillnaden mellan tråklagom och modiga danskar

Här i vårt avlånga, politiskt korrekta land ser Näringslivets etiska råd till att allt som kan väcka glädje och varma känslor i vinterkylan förbjuds och att all reklam håller en ultralagom halvtorr nivå. Denna terrororganisation slår ner på allt som vågar sticka upp. Följaktligen har vi en mycket hög självmordsnivå, och i bygderna sniffar ungdomarna tändargas medan deras föräldrar apatiskt vaxar sina Volvobilar.

Helt annat är läget i vårt dejliga grannland i sydväst. Landet där Pedersen kör knallert, där wienerbröden inte är kalorikontrollerade, där ölen flödar, där man förstått att en smörgås inte skall bestå av en tjock skiva degigt bröd med en pyttebit pålägg, där räkneorden är lika underbart galna som deras oefterhärmliga uttal av diverse konsonanter och vokaler.

Tack vare bloggen Mina tankar blir dina tankar så har jag uppmärksammats på hur reklamen kan se ut i denna frihetens högborg. Det är nästan så att jag skulle vilja fara till Danmark bara för att köpa en tvättmaskin. Tyvärr räcker det inte, därför att Fleggaard är en gränsbutik på andra sidan den tyska gränsen.

Se filmerna själv på Fleggaard.dk. Börja med tv-reklamen, för att sedan avnjuta den andra filmen. Måhända är Danmark det land som man skall emigrera till om Mona blir statsminister (dock är väl Danmark den enda plats på jorden som har högre skatter än Sverige, så det kanske inte var en bra idé.).

Apropå Danmark, så började det en dansk serie som heter Sommer på SVT1 i onsdags. Första avsnittet var riktigt bra, och jag ser redan fram mot nästa. Förutom att det var en intresseväckande handling så är det ju alltid en njutning att lyssna på det danska språket. Låt mig därför till sist få spela upp den bästa låt som någonsin deltagit i Eurovisionsschlagerfestivalen, den underbara Fra Mols til Skagen med Aud Wilken från år 1995. Den som håller med kan gå in och rösta på denna låt i Politikens omröstning om den bästa danske melodifestivalslåten.


(En artikel i Sydsvenskan om handelns kris i Danmark)

2 kommentarer:

Superkex sa...

Ja, jag håller med dig. Danmark är fantastiskt. Det är rena gissningsleker hvergang någon leverantör ringer. :)

Och ordet tråklagom känns helt rätt så här i slutet av det gråa januari.

Trevlig helg!

Cilla sa...

Jag är dansktokig, kan nog fortfarande räkna upp samtliga spelare som tog EM-guld i fotboll 1992 och har järnkoll på danskarnas schlagerbidrag (Men föredrar Kim Larsen tror jag. Rekommenderar varmt albumet "Wisdom is sexy" med Larsen & Bellami från... 1993, tror jag? Där återfinns originalet av Mats Ronanders landsplåga "Gör mig lycklig nu", en betydligt bättre version). Har dessutom samtliga avsnitt av "Rejseholdet" på DVD, nästa projekt är att samla "Matador" :-)

Tyvärr har landet stora problem med högerextremism. Det är väl ungefär så långt jag kan sträcka mig när det gäller att säga negativa saker om "Danas Have".

Bra bloggat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...