måndag 2 februari 2009

Bevara det som gör Sverige till Sverige!

Läser i DN att FN:s världsarvlista snart också kan komma att innehålla så kallade immateriella kulturarv, dvs riter och liknande. Kanske skall det svenska lucia- och midsommarfirandet liksom den samiska renskötseln snart vara med på listan.
Tänkte därför föreslå ytterligare några bidrag:
  • Raggarkulturen, komplett med bilar, polisonger och drängfylla. Gärna med inslag av vältande av genuina korvkiosker i klassiska raggarmetropoler som Hedemora eller Motala.
  • Lördagsbesöket på IKEA. Här ingår givetvis halvtimmesväntan i köerna, och sedan återbesöket när man upptäckt att en väsentlig del fattades. Även själva monteringsarbetet med dess inneboende konfliktpotential bör listas.
  • Systembolaget utan självbetjäning och nummerlappar. Den lag som medförde att man oftast hamnade i fel kö, och även alla blickar man fick från dem som stod bakom om man bad om något som inte fanns inom en meter från expediten. Helst bör en komplett butik bevaras i någon småort av typen Kopparberg där sortimentet bestod av öl och sprit samt två sorters vin för käringarna.
  • Alla helgons dag från den prehalloviniska eran, då helgen gick ut på att minnas bortgångna anförvanter, inte på att göra av med EU:s pumpaöverskott.
  • Den lilla pilen i hörnet på tv-bilden när ett program började på den andra kanalen.
Det här är bara några förslag på riter som bör bevaras för att kommande generationer skall få ta del av dessa viktiga inslag som format den svenska folksjälen.
För att förklara för Unescobyråkraterna vad det svenska midsommarfirandet egentligen innebär finns naturligtvis ingenting bättre än den klassiska tyska IKEA-reklamfilmen som verkligen får fram essensen i en äkta svensk midsommar. Se den nedan och dröm om nästa midsommar!




4 kommentarer:

Anonym sa...

Varför inte för en lag som tvångssteriliserar alla folkpartister

magister nyman sa...

Det är intressant att se att de ickedemokratiska tendenserna är vid liv i den svenska vänstern. Men vad har det med det här att göra?

Superkex sa...

Du glömde något av det svenskaste som finns; kräft- och surströmmingsskivorna som gör augusti till en stinkande festmånad med många båtfyllor.

magister nyman sa...

Hur kunde jag glömma dessa kulturyttringar? Förmodligen för att surströmming är något så vidrigt att jag efter bästa förmåga ser till att få bort det ur mitt huvud. Jag minns ännu när våra norrländska grannar på den tiden vi bodde i lägenhet en gång om året förpestade tillvaron med sin vämjeliga stank. Ännu ett bevis för att Sverigedemokraterna har fel. Tacka vet jag orientaliska dofter.
Vad gäller kräftorna har jag lite större förståelse, om än ingen entusisasm.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...