torsdag 12 februari 2009

Bloggomobil!


Det finns mycket man kan skriva om om man har en blogg. Till exempel kan man skriva om meningar som innehåller om om och om igen. Men det blir nog lite tröttande i längden. Fördelen är ju att man kan skriva om precis vad som helst. Bland de saker som magistern sällan skriver om är bilar. Bilar är för magistern någonting som människor som har oturen att bo ocentralt behöver för att ta sig till ställen dit vi andra kan ta oss med buss, tåg eller cykel. Skall man skriva om dem så blir det mest gnäll om att de är så många och i vägen för min cykel.


Men så finns det andra bilar. Bilar som gör en lycklig bara man ser dem. En sådan bil hittade magistern och hans kvinna en solig sommardag i en lummig Berlinförort. Den stod där, söt som en koalabjörn. Och som det inte var nog med att den var söt som ett gelehallon. Den lystrar också till det poetiska namnet Goggomobil. Tyvärr görs inte sådana mästerverk längre. Nu ser de flesta bilar ut som de flesta bilar. Och det är inte någonting man blir gladare av.



Och när jag lite senare hamnar i en tysk dvd-butik hittar jag filmen Traumreise zu Dritt. Den handlar om det äkta paret Marlotte och Peter Backhaus som i slutet på femtiotalet gör en jorden runt-resa i en Goggomobil som de gett det välklingande namnet Schnüffelchen. De färdas genom Afrika, Asien, Sydamerika och Nordamerika innan de parkerar sin Goggo hemma i Hamburg igen. Allting är så där oskuldsfullt femtiotalistiskt kolonialistiskt skildrat som man bara kunde på den tiden. En riktig filmpärla! Se trailern här. Den som inte behärskar tyska (fast jag tycker att ni borde lära er det!) kan i alla fall njuta av bilderna. Risken är att du inte längre vill sätta dig i din trista Toyota eller Volvo för att åka till jobbet nästa dag. Mer info om detta härliga tyska bilunder hittar du här. Eller se den här reklamfilmen med den sköna Goggolied.


1 kommentar:

Superkex sa...

Sannerligen, den är sötare än både koalabjörnar och geléhallon! Varför görs det inga riktiga bilar längre? Och varför flyger folk till Thailand istället för att upptäcka världen på riktigt?

Antagligen för att det inte tillverkas Goggomobiler längre.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...