tisdag 10 februari 2009

Kanahakkliha är tillbaka!

Det är inte bara danskar som kan göra spännande reklamfilmer. Den estniska reklamkungen Harry Egipt som jag tidigare skrivit om lyckades just i samband med att jag skrev om honom med att rensa bort alla sina klipp från Youtube till stor förargelse för ett flertal av mina läsare. Men han är inte den som ger sig, utan han har ju lanserat sina samlade verk på DVD och för att göra reklam för dessa finns nu nya, engelsktextade versioner på Youtube till glädje för mänskligheten. Och visst kan man väl nästan bli lite sovjetnostalgisk av att se denna film som försöker uppmana folket att komma och sälja sina överskottsgrönsaker till Tallinns konservfabrik. Så långt från vår konsumistiska tidsålder...
Eller denna tidiga föregångare till Let's dance med högklassig saft i exklusiva sovjetiska konservburkar (med rysk text) som priser. En burk som gjord för att förgylla det exklusivaste middagsbord.

Eller vad sägs om denna läckra pudding som konsumerar gigantiska mängder schampo i sin lilla pool mitt i skogen? Med tanke på vilka kemikalier som användes i sovjetiska hygienartiklar (=biprodukter från framställningen av kemiska stridsmedel) finns det all anledning att oroa sig för vad som hände när hon tömde bassängen.
Och till sist, den underbara höjdpunkten. Denna film som på ett underbart sätt sammanfattar hela den sovjetiska kokkonsten. Se den vackra köttkläggsmassan välla ut genom hålen i köttkvarnen, se flickornas saliga leenden över att få bo i det land som erbjuder dem dessa kulinariska höjdpunkter, se de sedermera slaktade hönsens stolta vandringar i socialismens namn, se den panerade produkt som under namnen "praad", ungefär "stek", serverades dag efter dag med små variationer i landets restauranger.


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...