fredag 10 april 2009

Glad påsk till alla (utom k g hammar)!


Nu är det påsk. De mer religiösa inslagen blir det dock inte så mycket med. Visserligen kan man numera hänga med Jesus på twitter, men jag vet inte om jag orkar. För närvarande börjar jag bli lite trött på religiösa inslag, eftersom jag ju på lärarlyftet tvingas läsa diverse böcker i denna genre. De flesta av dem går ut på att ge en mer positiv bild av muslimer, så kristendomen kommer lite i skymundan. Det verkar som om man i svenska kyrkan ligger lite lågt för att för allt i världen inte stöta sig med muslimerna, som man alltid skall hålla sig väl med. Riktigt illa blir det när man som den gamle obehaglige biskopen k g hammar (eftersom de som inte tror på Gud skriver gud med små bokstäver så skriver jag k g hammar med små bokstäver) som vägrar högtidlighålla förintelsens minnesdag då han prioriterar sina muslimska vänner. Nu var det på grund av denne sällsynt slemmige biskop som jag en vacker dag lämnade svenska kyrkan (och av ren snålhet inte kan förmå mig till att bli medlem igen, även om jag ibland har lite dåligt samvete för detta eftersom jag skulle kunna tänka mig att bidra till små fina kyrkors underhåll (men inte palestinapropaganda).

Nåja, förra veckan besökte jag i alla fall en kyrka eftersom dottern spelade flöjt därstädes. Kyrkan, vars namn jag inte avslöjar, men som syns på bilden, var fylld av föräldrar och släktingar till dem som spelade och sjöng. Där fanns också en käck kvinnlig präst med mönstrade strumpbyxor (dock inte korsmönstrade). Det hela var rätt trevligt, och prästen kunde säkert ha satsat på en alternativ karriär inom reklambranschen. Till exempel tittade hon på sin klocka, och räknade femtonsekundersintervaller och berättade att varje gång hon sa nu så dog ett barn av brist på rent vatten. Lyckligtvis kunde vi dock bidra under kollekten (för övrigt kan man även bidra genom att SMS:a ordet VATTEN till 72950. Det tycker jag faktiskt att ni bör göra, det har jag gjort, trots k g hammar!). Dessutom avslutades hela showen med att prästen kom fram med en fin korg full av påskkäk och berättade att den skulle lottas ut. Dessutom var lotterna gratis, vilket ju verkade rätt schyst. Dock skulle utlottningen ske efter söndagens högmässa (det här var på lördagen), och alla som kom på högmässan skulle få ytterligare en lott. Klart smart drag för att fylla kyrkan (fast otaktiskt att ha en burk sill i korgen om man vill locka mig).

Nåväl, låt mig till sist önska eder alla en glad påsk, med ett litet påsktips avsett för grannlandet, men säkert bra även i vårt land:


2 kommentarer:

Jonny Svensson sa...

Det låter som en trevlig familjetillställning och gratulerar till att dottern spelar ett musikinstrument.

Inte heller jag är särskilt imponerad av vare sig kg hammar, revolutionär befrielseteologi eller månglare i templet som säljer maskerade avlatsbrev per SMS eller mutar med gratis tombola.

Det tyder snarare på att huvudbudskapet är svagt , inte bär eller att strategin är dåligt utformad.

Det finns orsaker till att de lokalt boende samlas i en församlingskyrka. Dit hör inte att konkurrera med SIDA, Röda Korset eller FN, enligt min mening.

Att fira Förintelsen dag är väl ett erbjudande och inte ett påbud, såvitt jag känner till. Om det inte är frivilligt är det inte mycket till solidaritet. Därför tillhör det kg hammar’s frihet att tacka nej till erbjudandet. Och det utan vidare tjafs om varför.

Annars kan man misstänka att erbjudandet snarare är en politisk provokation med syfte att ”avslöja” (som det heter i vissa politiska kretsar) vilka som kan utpekas som rasister eller dylikt och därmed kan utgöra mål i vidare propaganda. En biskop är ingen dålig trofé i en sådan häxjakt.

Dessutom är det uppenbarligen bara vissa förintade som skall firas. Andra förintade verkar inte räknas.
Det är bara ett exempel som utgör skäl för att avstå från erbjudandet. Men det är inget som man behöver motivera, menar jag.

Lite provokativ, men i all välmening, frågar jag därför retoriskt: Hur är det nu delarna i din sympatiska devis ovan – Frihet, olikhet kunskap - skall tolkas i praktiken?

Glad Påsk!

magister nyman sa...

Tack för din kommentar, Jonny!
Naturligtvis står det alla fritt att välja att delta eller avstå från att delta i såväl Förintelsens minnesdag, som alla andra dagar. Problemet är att k g hammar redan som ärkebiskop styrt kyrkan i en riktning där man mer solidariserat sig med palestinier än med Israels rätt att existera. När han nu backar ur deltagande med hänvisning till kriget i Gaza sänder han ut helt fel signaler.

Jag skulle ha respekterat om han deltagit, även om han hade passat på att kritisera den israeliska politiken, förutsatt att han samtidigt tydligt markerat staten Israels rätt att finnas till.

Naturligtvis måste man få kritisera det övervåld som Israel ibland tar till. Tyvärr är det dock ofta som demonstrationer mot Israel utmynnar i upplopp, antisemitiska slagord och krav på att Israel inte skall få existera. När får man höra k g hammar ta avstånd från sådant.

Nej, hedra i stället palestinavänner som SSU-ordföranden Jytte Guteland som lät bli att tala i Malmö i protest mot sådant.

Vad gäller min devis i bloggrubriken så hävdar jag att dessa tre ord är de viktigaste som ledstjärnor. Kunskapen bör givetvis åtföljas av respekt för andras åsikter.

God fortsättning!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...