tisdag 9 juni 2009

Neo-oenologisk subterran insubordination

En av vårt lands intressanta politiska och kulturella tidskrifter heter Neo. Magistern rekommenderar denna tidskrift varmt för alla med intresse för samhällsfrågor. Den som är liberal i själ och hjärta kommer att finna mycket att instämma i, och få nya idéer och tankar. Den som bekänner sig till andra ideologier kommer att få intelligenta argument som utmanar och stimulerar till debatt. Neo har en positiv syn på världen och ser hellre möjligheter än svårigheter.



Men även den mest inbitne samhällsengagerade politikerbroiler behöver understundom ta del av andra kulturyttringar än tidskrifter. Den kloka redaktionen på Neo har dock tänkt på detta. Vi prenumeranter inbjöds därför till en vinprovning i en underjordisk lokal på en exklusiv adress på Östermalm. Här huserar en man vid namn Mark Majzner, en australiensare som bott i många länder men nu hamnat i Sverige (mannen till vänster på bilden ovan (den uppmärksamme kan kanske hitta en avgående europarlamentariker (klicka för att förstora bilden))).

Majzner har dock svårt för att förlika sig med den svenska synen på alkohol som något skamligt och skuldbelagt. Och det är här som kopplingen till Neo blir uppenbar. Precis som den frihetliga tidskriften vill Majzner bryta upp monopolet, ta ytterligare ett steg bort från DDR-Sverige och leverera vin hem till alla som vill slippa Anitras monopolbolag. Detta har visat sig möjligt förutsatt att leveranserna sker från Tyskland. Därför finns nu Australian Wine Club, och eftersom jag inte har några ekonomiska intressen av att göra reklam för detta bolag, utan endast ideologiska framhåller jag gärna deras verksamhet. Det är inte för att få billigt lådvin som man vänder sig till Australian Wine Club, utan för att få prova på goda viner från små familjeägda vingårdar i olika länder, och givetvis också för att visa att man vill ha ett alternativ till det förlegade monopolet.

De viner vi fick pröva var mycket goda, och inte alls bara australiensiska. Magistern och hans kvinna fastnade speciellt för ett sydafrikanskt vid namn Groenendal Shiraz av vilket vi beställde hem en låda. Annars har man också spännande blandade lådor, och erbjuder också prenumeration, något som kanske blir aktuellt senare. Förutom själva inmundigandet fick vi också höra Majzner berätta om skillnaden mellan synen på alkohol i olika länder där han bott. Dessutom berättade Mattias Svensson, en av Neos skribenter om synen på alkohol i Sverige i ett historiskt perspektiv. Han har även skrivit en längre artikel om detta i en annan intressant tidskrift, Voltaire. Den artikeln kan läsas i sin helhet här.

I magisterns lilla kampanj för musik på andra språk än engelska blir det då ett naturligt tillfälle att presentera en sydafrikansk låt på det vackra språket afrikaans som är modersmål för 6½ miljoner människor. Det är sångaren Piet van Wyk de Vries som sjunger Madelein Madelein.



2 kommentarer:

Anonym sa...

It was great to host an event for Neo's subscribers and to read your comments on our wines. Just to clarify my position on the alcohol monopoly. I am not promoting the end to Systembolaget's monopoly, we just want the government to comply with EU law and for the monopoly and KF to stop breaking the law and putting barriers in our way. www.vinfrihet.se tells the tale of the forces against our small business.
Cheers to good South African wine
Mark Majzner

magister nyman sa...

Thank you, Mark, for your comment. It was a pleasure to taste your fine wines, and I look forward to the delivery of what we ordered.

I am not sure that I support the monopoly of Systembolaget, even though they do quite a good job. I was in Quebec last year, where they still have the monopoly for stronger liquor, but wine and beer is sold in ordinary shops. But the state-owned shops still sell quite a lot of wine, since they are quite good at it. They even have fridges for the white wine, something that Systembolaget ought to have!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...