fredag 5 juni 2009

Visst är Bruce bra, men Elliot är ännu bättre!

Huvudstaden går i Springsteenfeber, även om en del av dem som sett fram emot en ljuvlig nordiskt ljus ljummen försommarkväll blev lite besvikna över vädret. Magistern ägnar sig i stället åt betygssättning och den sista skälvande valkampanjen. Men visst är Springsteen värd att lyssna på. I skrivande stund lyssnar jag på honom via Spotify, just nu är det den lysande The River.

Bruce Springsteen skall ju fylla 6o i höst, vilket gör honom jämnårig med en annan sångare som aldrig fyllt hela fotbollstadion (måste erkänna att jag var tvungen att konsultera ordboken för att ta reda på vad stadion heter i plural, men det visade sig att det hette likadant som i singular, något jag givetvis misstänkte men inte var säker på).
Jag tänker på Elliott Murphy vars första skiva kom ut redan 1973. I en recension i Rolling Stone jämfördes Murphy och Springsteen, och den som förutspåddes en framgångsrikare karriär var Murphy. Så blev det dock inte, men de två har i alla fall hållit kontakten och när Springsteen spelar i Paris har Murphy ibland gästspelat på scenen. På bilden nedan är det dock inte med Bruce vi ser honom utan med basisten på scenen på Katalin.Murphy bor numera just i Paris, och spelar med franska musiker, framför allt gitarristen Olivier Durand. Dessa två hade magistern nöjet att se redan år 2007 på Katalin i Uppsala, och nu var det dags igen. Den här gången hade han dock med sig också en trummis och en basist. Han är flitig, är ute och turnerar ungefär hundra dagar om året. Gitaristen Olivier Durand och han har samarbetat i flera år nu.

Katalin är ett utmärkt ställe för den här typen av konserter, men tyvärr var konserten långt ifrån utsåld. Det var cirka sjuttio personer i publiken, men fördelen är att det hela blir intimt och känns speciellt på ett annat sätt än om man befinner sig några hundra meter från sångaren på ett stadion.Här är en av Murphys låtar. Luta er tillbaka och njut. Men glöm inte att rösta på söndag (rösta helst på Folkpartiet, och allra helst skall ni kryssa Fredrik Malm.) (om ni tänkt rösta på Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet så tycker jag att ni skall överväga om det inte är skönare att ligga kvar på sofflocket!)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Visst, vänsterpartiet är gamla kommunister och det märks om man läser deras partiprogram. Det socialistiska samhälle som de förespråkar påminner lite om gamla utopier. Det finns i alla fall en underton som påminner en om det. Men att det vore lika dåligt att rösta vänster som att rösta SD? Nej, det tycker jag verkligen inte...

Vänsterpartiet ingår ju i koalitionen tillsammans med sossarna och mp, och dom är det ju inget fel på? Stödjer man vänsterpartiet så stödjer man oppositionen, och varför inte dra politiken lite mer åt vänster i dagar som dessa när sossarna går åt borgarhållet? Vissa kanske inte upplever privatiseringen i samhället lika positivt som andra, med betydligt högre inkomster.

magister nyman sa...

Visst kan man rösta utifrån sin rena egoism, och har man då höga inkomster röstar man väl på M, medan den som lever på bidrag röstar på V.
Men om man ser till samhällets möjligheter att utvecklas, om man ser till vad som är bra för hela landet och inte bara för en själv så kanske man inser att samhälleligt ägande knappast för ett land framåt.

Anonym sa...

Det beror på i vilken grad. Bara för att man röstar vänster betyder det inte att man vill slopa marknadsekonomin. Jag ser inget fel i att rösta vänster bara för att man är för att bibehålla en stark offentlig sektor - en tydlig vänsterröst kan kompensera den rådande motvikten mellan blocken.

Jag tycker det är fel att säga att alla som röstar på vänsterpartiet är kommunister. Det man kan göra är att stärka ett minoritetspartis inflytelse i en koalition, för att få koalitionen att agera mer enligt dessa åsikter. Det här är en form av kortsiktigt tänkande, en röst för denna mandatperiod, ungefär som piratpartiet gör nu i EU-parlamentet, där de har ett mandat som i princip bara är till för att väcka uppståndelse och sprida ordet vidare.

Anders L sa...

Magister Nyman, du vet väl att ELLIOTT MURPHY kommer tillbaka våren 2010,för sin första soloturné sedan 1996 ?!!? Han spelar Katalin i Uppsala 26/4, Mosebacke i Stocholm 27/4, Parken i Göteborg 28/4 samt Blå Salen i Falkenberg 29/4.

Han är även preliminärbokad med The Normandy All Stars 29/10 på Rockland i Sala och 30/10 på Kägelbanan i Stockholm

magister nyman sa...

Tack för tipset, Anders! Jag hade observerat att han skall spela på Katalin igen, och skall nog försöka gå. Med tanke på publikens storlek förra gången så behövs väl inget förköp, men kanske kan man locka dit fler. Det vore kul med en lite större publik.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...