fredag 24 juli 2009

Holland ett föredöme för stadsplanerare!

Och var befinner sig då magister Nyman så här mitt i sommaren, undrar kanske den ärade läsekretsen. Jo, han är med sin familj i cyklisternas paradis, Holland. Landet där det normala sättet att ta sig fram är medelst cykel, där stadsplaneringen utgår från cyklisternas behov och de fyrkantiga lådor som man i andra länder låter regera får komma i andra hand.

Så småningom kommer bloggen att fyllas med bilder av föredömliga lösningar av cykelparkeringsproblem, och annat av intresse.

Förutom att cyklarnas framkomlighet prioriteras här i Nederländerna så finns det en annan orsak att se detta land som ett föredöme. Här finns nämligen inga av de vidriga köplador som fyller åkrarna runt våra svenska städer medan de centrala delarna töms på butiker. Här tillåts ingenting sådant. Butiker skall ligga centralt så att människorna kan nå dem med cykel eller till fots. De enda stora butikerna i utkanterna är byggvaruhus och möbelaffärer etc som kräver biltransporter.

Allt medan Sverige förvandlas till ett USA light där fler och fler känner sig tvingade att ha bil bara för att kunna handla mat finns det alltså ett land som vägrar ställa upp på det här sättet att tänka. I stället för att tro att Holland är ett land fyllt av knarkare och tulpanlökar borde fler komma hit på studiebesök. '

Till sist lite holländsk musik med gruppen Bløf:


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...