onsdag 15 juli 2009

Nytt monument i gammal stil retar ryssar och modernister.
Sommaren är full av aktiviteter, och tiden för att sitta och blogga är minimal. Men jag vill gärna dela med mig av de här bilderna från en av sommarens resor. I Tallinn har man nämligen nyligen invigt ett monument för att minnas det estniska frihetskriget 1918-1920. Naturligtvis retar det upp en hel del ryssar, som ju vill bestämma hur historien skall tolkas även i andra länder. En del andra kritiker menar att monumentet är gammalmodigt och ointressant.

Själv tycker jag att det gör sig väldigt bra i kvällsljus, men är kanske lite tråkigt dagtid. Vad gäller kritiken om gammalmodighet så ligger det väl en del i det, men det passar ju ihop med den tid då detta krig utkämpades. Jag är för en mångsidig kultur, med både modernistiska och mer traditionella inslag. I det här fallet tycker jag att resultatet ändå är lyckat. Döm själva (klicka gärna på bilderna för större format).

3 kommentarer:

Superkex sa...

Härliga bilder! Var i Tallinn finns sagda monument?

Jag börjar få estlandsabstinens de luxe. Har inte satt min fot där på drygt ett år nu. Men till hösten blir det att flyga dit en helg, bo på Metropol, äta på Vana Ema Juures och bunkra förnödenheter som Saku öl, Tallinna Pealeib, diverse korvar och sist men inte minst en visit på Maiasmokk. :-)

Då ska jag passa på att besöka monumentet och tänka en stund på morfars far som var med och krigade för friheten.

magister nyman sa...

Monumentet ligger väldigt centralt, vid Vabaduse väljak.

Den förnödenhet som jag själv saknar mest från Estland är den underbara estniska senapen. Det är fascinerande att ett folk som äter tämligen okryddad mat ändå har en senap som är så stark. Och jag har det tydligen i generna - jag tycker inte alls om stark mat men älskar estnisk senap!

Anonym sa...

hakkorset det fina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...