torsdag 22 oktober 2009

Vem som helst kan bli chefredaktör, inga kunskapskrav!

Gratistidningen Metro brukar vara lagom att läsa på min tio minuters tågresa varje morgon. Det mesta är visserligen korta upprepningar av nyheter jag redan läst i Svenska Dagbladet hemma, men understundom dyker det upp något intressant. Ibland är krönikörerna intressanta, oavsett om jag håller med dem eller inte. Nu skriver bloggarna Sakine Madon och Gulan Avci att chefredaktören har stoppat en av krönikörerna, Gurgin Bakircioglu. Anledningen är att han skrivit om det turkiska folkmordet på armenierna. Och chefredaktörens motivering för att stoppa publiceringen är inte att krönikan skulle innehålla några faktafel. I stället är orsaken att denne chefredaktör, en uppenbarligen obildad typ vid namn Per Gunne helt enkelt saknar kunskaper om detta folkmord.

Detta kan givetvis ställa till med problem för Metros krönikörer framdeles. Det gäller alltså att hitta ämnen som Gunne känner till och har tillräckliga kunskaper om för att kunna bedöma. Lite googling på Gunne visar att hans favoritfilm tycks vara Die Hard och den bok som mest påverkat hans liv är Stora Cocktailboken. Hans sambo tycks vara den inte helt obekanta Sofie Fahrman så läckra blondiner kan ju också vara ett tips på ämnen som Gunne har kunskaper om. Men undvik svåra saker som politik, historia, litteratur (utom cocktailböcker), filmer som är djupare än Die Hard och annat som inte är så lätt att förstå.

För den som klarar av lite svårare ämnen än så finns den stoppade krönikan att läsa på Newsmill i Bakircioglus artikel som jag länkat till ovan. Den alltid kloka och klarsynta Dilsa Demirbag-Sten skriver också en mycket läsvärd krönika i Expressen (som trots att det inte är en tidning som är känd för sin intellektuella framtoning ändå tycks ha mer bildade redaktörer). En gång i tiden framstod Metro trots sina brister som mer seriös än kvällspressen, men nu tycks utvecklingen gå åt andra hållet.

En liten uppdatering: På väg till jobbet idag fredag den 23/10 tar jag Metro som vanligt. Där hittar jag två helsidor om Sofie Fahrman! Visserligen står det att hon är singel, så förhållandet med Gunne tycks ha tagit slut (kanske saknade hon möjlighet till intellektuell konversation) men fröken Fahrman är ju i alla fall ett ämne som Gunne har mycket ingående kunskaper om!

Som avslutning lite armenisk musik. Videon bör till och med kunna tilltala Per Gunne!


12 kommentarer:

Egen sa...

Alltså det här är ju censur, svenska publicister ska inte lyssna på länder som Turkiet!

Jag blir fan riktigt rädd, undra vilka fler länder våra medier böjer sig för.. i Sudan pågår ju folkmord så jag undrar hur medierna förhåller sig till detlandet

BOZKURT sa...

Egen
Vad får dig att tro exempelvis Metro skulle lyssna på Turkiet?

Och vad gäller CENSUR så CENSURERAS Turkiet systematiskt av både privata och statligt massmedia.

Har du personligen läst eller hört någon som fått säga eller skriva den turkiska versionen om det så kallade folkmordet i svensk massmedia ?

Om du är emot CENSUR så bör du ställa dig bakom Gunne tills svensk massmedia ger utrymme för den turkiska versionen av händelserna 1889-1915.

magister nyman sa...

Frågan är hur det känns för dem vars släktingar blev offer för folkmordet när andra förnekar att det ägt rum. Det finns ju även nazister som förnekar att Hitler skulle ha mördat judar. Skall vi även låta dem komma till tals i våra media?

Sedan kan det naturligtvis tänkas att vissa påståenden kan vara överdrivna, och att inte alla anklagelser mot Turkiet stämmer. Men så länge det officiella Turkiet förnekar att något som helst folkmord ägt rum går det ju inte att diskutera dessa frågor.

I Frankrike är det förbjudet att förneka att folkmordet skulle ha ägt rum. Jag är inte säker på att det är rätt väg att gå, men det är synd att bara en enda borgerlig svensk riksdagsledamot (Fredrik Malm (FP)) stödde uttalandet om att det var ett folkmord. Men det har tyvärr gått storpolitik i frågan eftersom Turkiet är ett NATO-land och Armenien har stöd av Ryssland.

BOZKURT sa...

Vad gör dem släktingar till offren först och främst?

Det var väl Ryssland som förklarade krig mot Osmanerna och inte tvärtom?!


Varför klingar det inte falsk hos er när dem leker med siffrorna heeela tiden?

Att låta turkar och armenier göra upp på det akademiska planen är det enda rätta vägen...

Osmanerna hade som tradition att låsa in folk som var osams tills det börja ryka ur skorstenen.Då förstod man att de var sams och släppte ut dem.

Något att ta efter...

Lås in turkiska och armeniska akademiker,tills det börjar ryka i skorsstenen.

Enkelt och effektivt lösning.

Turkiets version av händelserna i korthet utan att gå in i detaljer är att ett ömsesidig mördandet begicks.Och har öppnat sina arkiv även för utländska forskare.

Dessa släktingar bör ta sin förnuft till fånga och agera som barnbarnen till Anzak soldater. Minst 350 000 stupade Anzak soldater ligger begravt i Gallipoli.

Dessa barnbarn klandrar inte Turkiet eller turkar utan ifrågasätter sitt lands agerande och frågar sig själva och sina ledare vad dem hade i Gallippoli att göra!

Anonym sa...

Starkt gjort av Per Gunne som inte lät publicera Gurgins romantiska och lidelsefulla krönika om Gurgin som folkmordsbarnbarn. Gurgin skriver som en kratta med total avsaknad av röd tråd och språkfel.

Krönikan påminner mycket om en högstadieuppsats i Svenska som andraspråk: På vilket sätt var Gurgins mammas familj specifikt en kärnfamilj i förhållande till andra familjer? Var det morfadern eller en av släktens sista överlevare som flöt livlös i floden? Gurgin anser att han är ett av folkmordets miljoner barnbarn men siffran han anger
uppgår inte till två miljoner offer. Gurgins släkt antog ett namn först på 1930-talet
vilket han anknyter till folkmord. På vilket sätt delar turkiska turistbyrån på Stureplan, enligt Gurgin, Turkiets snedvridna version av historien? Och hur kan en journalistikstuderande skriva att han stannade till medan han promenerar?

Jag förstår inte om Gurgin vill återvända till Turkiet eller om han endast vill beklaga sig över att han hädanefter eventuellt inte kan återvända till Turkiet. Han antyder att Turkiet är ett skamligt resmål och hävdar dessutom att Sverige deltar i
folkmordsförnekelse. Varför ska svenskar bestraffas för att Turkiet inte delar hans
uppfattning om historien?

Gurgin utfärdar fatwor om att bojkotta turkar, om det inte är mördarättlingar han kallar dem? En tanke som slår mig är att Gurgins kurdiska släktingar kan ha varit inblandade i utrotningen av hans mammas släkt.Magister Nyman: Armenien och Turkiet utgår från samma källor i bevisning. Turkiet förnekar inte folkmord på armenierna. Det var mördarband av kurder som gjorde att deportationer blev nödvändiga.

Den ungturkiska regeringen satte som bekant armenier i
hundratusental på ökenvandring. Samma regering beordrade 125 000 turkiska soldater att strida mot ryssarna i Sarikamis. Av dessa soldater tog kölden 90 000 man. Jag tänker att om Turkiet ska straffas för en hundraårig tragedi, då Turkiet ännu inte hade kommit till världen som "rikets son", är det rätt att hålla Gurgin och hans mamma ansvariga för
självmordet där hans morfar har ett medansvar. Dödshjälp är trots allt straffbelagt i vårt land.

Den föredetta Metrokrönikören kunde inte vara mer läglig. Gurgin är en chauvinistisk sabotör som motsätter sig normaliseringsprocessen mellan Armenien och Turkiet och det är sådana som han som har infrilterat Socialdemokraterna för att bygga barriärer mellan etniska och religiösa minoriteter i detta landet. Intressant är att de som mest frenetiskt hänger sig åt debatten nu är Dilsa Demirbag-Sten, Gulan Avci och Sakine Madon.

Amer Al-bayya sa...

Det är sjukt!!!..Med fakta ska man fördöma folkmord....

Man kan inte rösta ..kan man säga att 57% tycker att det är mord och 40% tycker att det är inte mord och 3% vet inte om....???..

Detta är rent sjukt.....Och man säger inget om USAs folkmord mot svarta och indianier...Och Israels folkmord och krigsbrott med USAs och Israels förbjudna vapen...

Världen kan inte förstå politikerna som skapar själva brott och krig,,,,,Politikerna och media ska visa till folket alla fakta och inte förvräger och inte mörklägger fakta....

Politikerna gör så med media för att de vill inte förlora makten.....Folket måste veta alla fakta , politiker och media..

magister nyman sa...

Man kanske inte skall kritisera andras språkliga nivå om man själv skriver:
"skriver som en kratta med avsaknad av röd tråd och språkfel".

Naturligtvis vill ingen straffa alla turkar för en oförrätta som begicks för snart hundra år sedan. Men så länge de turkiska myndigheterna inte tillåter en öppen diskussion i frågan, och när man hånar efterlevande till de överlevande är det svårt att nå längre.

Det finns ju även de som anser att Förintelsen inte var ett folkmord. Skall man även lyssna på dessa?

Amer Al-bayya sa...

Det sjukt att man rösta om ett mord...Det man kan inte göra ..Det gäller fakta och ansvar och samvete...Och klara bevis med klara saker om allt...

Kan man rösta om folkmord??eller fakta är fakta??.Hade Bildt rätt eller fel????...Rättvisan behöver fakta och bevis och varför????....

Fast att det finns 28 FN:s resolutioner mot Israels brott och terror.....Israels ockupation ,brott och terror mot folkrätten, mänskliga rättigheter och internationell rätt går vidare med hjälp och stöd från olika demokratiska länder....USA fick använda Veto 37 gångar mot Palestinas rätt och rättigheter i FN....Israels krig mot Irak, Libanon och Gaza med krigsbrott med förbjudna vapen var med hjälp av USA och UK med EU....FN var helt tyst och --vet inte något--....Hat och hot mot Iran nu..Fast att Israels kärnvapen är 200 atombomber med världens förbjudna vapen...


När ska världen erkänna och fördöma USAs ( mot svarta och indianier och olika länder) och Israels med UKs folkmord,brott och krigsbrott med ockupation av Palestina ??.....

När ska västvärlden stoppa USAs ,Israels och UKs brott och terror mot arabvärlden????

Varför gick det fort med --Turkiets folkmord--Och man har ingen bevis och inga fakta....???.


Politiken och media är maktens vapen....Media styrs av politiker och de som vill förvräger och mörklägger fakta och folket vet inget om.....
Jag vet att folket vet inte mycket om Palestina..Aftonbladet har visat och skrivit bra om Palestina och en stor del media har förvrägat och mörkläggat fakta mot Palestina och för Israel...Israels politik är ockupation, mord,våld,förtryck, krig och bosättningar med krigsbrott m.m...Som skapar hat ,rasism, hot och terror... Israels politiska mord-Mossad- skapar mord mot Israel.Tänk att varje man från Palestina dör ,har han stor släkt och några kommer att hämnas på Israel.. I Europa får man inte kritisera Israel men många försvara Israels brott och terror...Det kan skapa mycket hot, hat och rasism...När man dödar min fru och man tar mitt hem och mark då är jag som ett helvete mot alla som gör så..Israel måste vakna...vakna....Och gör fred nu och betala alla ersättningar nu..USA ska betala för alla brott och krigsbrott också..FN måste vakna..vakna.....FN styrs av USA, sa f.d. FN:s chef Butros Ghali....Så stoppa AIPAC i USA och Israel nu..Tack till alla som är rättvisans män och kvinnor i världen..

Det är sjukt!!!..Med fakta ska man fördöma folkmord....
Man kan inte rösta ..kan man säga att 57% tycker att det är mord och 40% tycker att det är inte mord och 3% vet inte om....???..
Detta är rent sjukt.....Och man säger inget om USAs folkmord mot svarta och indianier...Och Israels folkmord och krigsbrott med USAs och Israels förbjudna vapen...
Världen kan inte förstå politikerna som skapar själva brott och krig,,,,,Politikerna och media ska visa till folket alla fakta och inte förvräger och inte mörklägger fakta....
Politikerna gör så med media för att de vill inte förlora makten.....Folket måste veta alla fakta , politiker och media..

magister nyman sa...

En väsentlig skillnad mellan de övergrepp som USA gjort mot indianerna och de övergrepp som Turkiet gjort mot armenierna är att det officiella USA erkänner övergreppen, och det finns en öppen debatt om detta.
Även Israel har ibland i stridens hetta utfört övergrepp mot palestinier och andra. Även dessa har kommit upp i den israeliska debatten och ansvariga har straffats. Israel är, till skillnad från de flesta av sina grannländer, en demokrati med en öppen diskussion.

Anonym sa...

Vad säger världsledandehistoriker och akademiker om den armeniska frågan?

De är överens...det var uppror/krigsförklaring/konspiration/förräderi (armenier bonde i östra delarna av Osmanska riket gick ihop med invaderande krigsmakter som Ryssland och Frankrike i förhoppningen om att ha regionen kring det heliga Ararat för sig själva och i gengäld fick de pengar, uniformer och vapen) Akademiker konstaterar... det var landsförräderi/landssvek mot Osmaner och därmed påföljande inbördeskrig samt förflyttning av armenier boende i östra delarna av osmanska riket till Syrien som då fortfarande var ett osmanskt territorium.

Akademiker och historiker uttalar sig om Armeniers landsförräderi där 5 miljoner Osmaner förlorade sina liv. Se gärna nedanstående videon:

http://www.youtube.com/watch?v=hCmg7AdM1tU

http://www.youtube.com/watch?v=o7Q77jAaIhk

http://www.youtube.com/watch?v=fr0kWla0UFs

Anonym sa...

Turkiet bildades 1923.
Osmanska riket existerade mellan 1299-1922

Jag undrar om artikelförfattaren tycker att:

1. Österrike ska hållas ansvarig för saker och ting som eventuellt hände i Habsburgska riket?


2. Tycker författaren att Italien ska hållas ansvarig för saker och ting som eventuellt hände inom Romerska riket?

3. Tycker författaren att Turkiet ska hållas ansvarig för saker och ting som eventuellt hände inom Osmanska riket?

Om du svarar ja på alla 3 frågor så är du konsekvent. Om du däremot svarar nej på en av dessa frågor så hycklar du bara och är motsägelsefull.

magister nyman sa...

Om Österrike inte skulle tillåta debatt om det som hände i det Habsburgska riket vore det givetvis anmärkningsvärt. Jag ser att du inte använder exemplet Tyskland och Hitlertiden eftersom det är så uppenbart att man tagit avstånd från denna tid, och att det är så uppenbart att man tillåter debatt om den. I Turkiet däremot tillåts inget ifrågasättande av Atatürk, och inget ifrågasättande av några brott som begåtts.
Vad gäller påståendet att internationella historiker är överens om att det var uppror/krigsförklaring/förräderi från armeniernas sida så är det verkligen ett påstående som är helt gripet ur luften. Visst kan man hitta historiker som påstår det, men de är knappast i majoritet utanför Turkiet.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...