onsdag 12 januari 2011

Excentrisk marockokock tar inga norska kränkningar!Stranden i Sidi Kaouki
  Efter en behaglig dag med biltur till den nästan öde stranden i Sidi Kaouki med byggnaden ovan som lär vara ett mausoleum för någon avliden halvkändis från trakten börjar det kurra i våra magar. Vi stannar till vid en lanthandel, men hittar inget som lockar. Lyckligtvis hägrar en reservation på Essaouiras mest hyllade restaurang.


Lokalbefolkningen tar turistinvasionen med ro
 
En av de saker som återkom i flera artiklar om Essaouira var nämligen restaurangen Elizir. Ett mycket stort antal recensenter på Tripadvisor hade gett restaurangen en femma, och ett besök på restaurangens hemsida gjorde oss ännu mer nyfikna på detta udda näringsställe. Inredningen med sin blandning av vintageprylar från sextiotal och sjuttiotal med marockanska inslag, de lyriska recensionerna av såväl mat som miljö gjorde att vi tänkte att vi måste äta där. Eftersom många skrev att det var svårt att få bord ringde vi och bokade hemifrån och fick då frågan om vi hade små barn. När vi sa att de yngsta var 17 fick vi svaret att det gick bra. Och visst kan det vara skönt att slippa dräglande och odrägliga småttingar när man vill koppla av vid middagsbordet.Så fulla av förväntningar gick vi uppför trapporna och visst är lokalerna spännande.  Det stora bordet fyllt med travar av LP-skivor är ju inget som brukar finnas på vanliga matställen. Vi hoppar över förrätterna eftersom vi får en rejäl portion med diverse delikata röror, men när huvudrätterna kommer in är det en fröjd både för ögat och för smaklökarna.
Men efter vår hemkomst läser vi ånyo på Tripadvisor. Någon fyra och ett antal nya femmor har dykt upp, men också två ettor! Det är två norska besökare som skrivit varsin recension om ett mindre lyckat besök hos denne excentriske och temperamentsfulle marockanska "arga kocken". Dessa intet ont anande norrbaggar har nämligen fått den på restauranger så vanliga (men ofta betraktad lika lite som en fråga som när en ytlig bekant frågar hur man mår och man trots ångest, nageltrång och ledvärk svarar "Det är bara bra!") frågan om hur maten smakade.När svaret på frågan blev "Det var da ikke veldig bra" blev krögarens reaktion att norrmännen gavs lite tid för att dricka upp vinet (för övrigt är husets vin, Domaine de Sahari reserve, ett mycket bra exempel på den utsökta marockanska vinmakarkonsten som den sorgligt dominerande religionen gör sitt bästa för att kväsa) , men sedan kördes de på porten utan att få en chans att prova huvudrätten. Personer som inte har vett att uppskatta denna högtstående kokkonst har inget där att göra! En snopen upplevelse (fast kan verkligen norrmän avgöra vad god mat är? (kjøttkaker, fiskeboller?).

För den som kan franska, eller den som bara vill se ägaren (som ger ett ytterst fredligt intryck så länge han inte möter kritik) och hans spännande restaurang kommer här en liten youtubefilm.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...