söndag 23 januari 2011

Måndagsmarknad i Tnine
Från Marrakech syns de hägrande bergen i fjärran. Det är något speciellt med berg, kanske beror det på att jag levt i Uppland större delen av mitt liv. Upplands högsta berg, ibland kallat Upplandsberget, men på kartan mer känt som Tallmossen, når nämligen den imponerande höjden 118 meter över havet, och lockar knappast några alpina äventyrare eller sherpas. Men mina rötter är i Estland där berget med det poetiska namnet Suur Munamägi (Stora Äggberget) kommer hela tvåhundra meter närmare himlen än dess uppländska konkurrent. Alltså lockar riktigt höga berg, även om jag kan nöja mig med att vistast i dalarna mellan dem.

Vi hoppar på en utflyktsbuss med några norrmän, holländare, italienare och ett par engelskor av arabiskt ursprung. Utflyktsmålet är Ourikadalen, sex mil från Marrakech.

Vi stannar till på en berbermarknad i den lilla staden Tnine. Det låter givetvis som en typisk turistfälla, och visst svärmar presumtiva guider och försäljare av allehanda onödiga saker kring vår lilla buss när vi stannar. Men när vi väl lyckas ta oss förbi (eller rättare sagt, välja ut en som får följa oss och jaga bort de andra) dessa visar det sig att marknaden långt ifrån är avsedd för turisterna. Visst finns här en handfull fotograferande europeer, men det som säljs här är inte avsett för turisterna.

Marknaden hålls varje måndag, och här samlas männen från traktens byar för att shoppa loss och passa på att klippa sig, dricka myntate och skvallra med polarna. Kvinnorna får stanna hemma och städa eller titta på tv-såpor. De enda kvinnorna som kommer till marknaden enligt vår guide, är ogifta kvinnor som kommer för att tigga.

Ett färgstarkt kaos, som resereklamen skulle skriva

Det mesta som säljs här är alltså inte till för turisterna, men det finns undantag. Ett antal kreativa män kommer fram med stora fina ametister som de vill sälja. De påstår sig ha hittat dem i bergen, och förklarar att de är väldigt svåra att hitta. För den som inte vet något om ametister ser de väldigt fina ut, men av någon anledning vill de sälja dem för bara en dirham, dvs mindre än en krona. Vår guide förklarar att det bara är bluff, de har tillverkat dem själva.

Elförsörjningen är tryggad

Vi strövar omkring på marknaden ett tag, och vår guide tar oss in i diverse byggnader, och berättar entusiastiskt om marknadens attraktioner. När turen är slut börjar han plocka fram sitt sortiment ur sin väska. Vi förklarar dock att vi inte vill köpa något och ger honom 60 dirham för guidningen, något han verkar nöjd med.

Lördagsgodis
Visserligen fungerar ju också marknaderna i Marrakech som inköpsställen för lokalbefolkningen, men allt är ganska så turistanpassat. Och visst är det en paradox att vi som turister helst undviker det som alltför turistanpassat, men nog känns det mer spännande att se denna marknad. Kom dock ihåg att det bara är måndagar som är marknadsdag i Tnine.
Glöm inte polisongerna!

Det var något mer jag skulle köpa, men vad?

Slakteriet uppfyller inte EU:s krav

Det kan vara svårt att hitta parkeringsplats
Vi far sedan vidare in i Ourikadalen, och jag återkommer inom kort med en ny rapport.

Tänk om jag skulle ta kort på dig på Willys!Det kan finnas anledningar att undvika lokaltransporten
 
Musikaffären har breddad sitt sortiment med råttgift

Batteridriven blåsbälg för smeden

Snabbmat


Lämplig klädsel för att smälta in i Tnine.


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...