måndag 13 juni 2011

Boktips för sommarlovet!På en hästgård i England växer Sophie upp som dotter till en framgångsrik travtränare och en alkoholiserad mamma. I en svensk småstad växer Erik upp, släkt med den legendariske raggaridolen Eddie Meduza. Att de kommer att mötas och bli viktiga i varandras liv råder det aldrig någon tvekan om i Per Hagmans lysande bok "Vänner för livet". Men det dröjer länge innan de möts. Och det är inga vanliga Svensssonliv de lever. Båda hamnar i något som närmast är att betrakta som lyxprostitution.

Per Hagman skriver med ett flyt och en känsla som gör boken svår att lägga ifrån sig, även om den faktiskt ibland är lite väl ordrik. Jag har svårt för böcker som handlar om alltför många personer, och här är det ständigt de två huvudpersonerna som dominerar berättelsen helt, och man får en stark känsla av insikt i deras liv och vad som driver dem att handla som de gör, och hur de söker efter något. Hagman är bland annat uppvuxen i Afrika, och bor även nu till stor del utanför Sverige. I boken ställs också ofta det internationella, glamorösa livet mot det provinsiella svenska.

Jag är ingen mästare på att skriva recensioner, en svår konst. Tyvärr är ju inte heller de flesta recensioner man läser i dagspressen speciellt läsvärda, men en riktigt bra sådan finns om denna bok i DN skriven av Jonas Thente. Läs den här. För en gångs skull en recension som gör boken rättvisa, och inte bara är ett referat följt av några klyschor.
Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...