fredag 8 juli 2011

Världens högsta estniska vattenfall! (Roligt på alla sätt!)

Estland är ett land som inte direkt kännetecknas av naturens dramatik. Dess högsta berg är hela 318 meter högt (vilket i och för sig är 200 meter högre än Upplands högsta topp) och här finns inget Grand Canyon eller liknande naturfenomen. Så är Estland också ett av de få länder i världen där ingen dött i naturkatastrofer sedan år 1900 (tillsammans med Qatar, Bahrain, Förenade Arabemiraten och Andorra). Å andra sidan finns det björnar, vargar, fästingar och fulla ester som kan vara nog så farliga.




Här finns allt en turist kan behöva, så det måste vara en stor sevärdhet

Men även Estland har sin naturliga dramatik. Till exempel finns landets högsta vattenfall, Valaste juga som har en fallhöjd på hela 30,5 meter! Trettio och en halv meter är en imponerande siffra i ett land nästan utan berg. Men då skall man vara medveten om att det på den estniska nordkusten finns en hög klintkust med höga kalkstensklippor.


Vi förbereder oss genom att gå in på den officiella estniska turistsajtens svenskspråkiga sidor. Här talar man om en trettio meter hög "vattenvägg" vilket ju låter väldigt spännande, så det är med stora förväntningar vi närmar oss platsen. (nåja, om man läser hela texten står det att den visar sitt vildare ansikte under hösten och våren).


 Nåväl, vi kommer fram till Valaste och börjar med att leta efter den utsiktsplattform som det står på turistsajten att man kan beundra fallet ifrån. Det visar sig dock att den stängdes av för allmänheten i maj 2010 (kanske borde man uppdatera turistsajten oftare!). I den officiella turistbroschyren på svenska skriver man också att man från utsiktsplattformen kan se 470-570 miljoner år av geologi, vilket ju kan låta rätt spännande, men när man tänker efter betyder det ju bara att man kan se en massa sten. Att man dessutom genom att ge sig ut i skogen här hemma i Sverige och stirra på en bergknalle av granit kan se 1600-1900 miljoner år av geologi tar ju också liksom udden av det hela.


Vattenmassorna vräker sig 30,5 meter ner i avgrunden!

Själva vattenfallet för inte direkt tankarna till någon vattenvägg. Det är väldigt långt från Niagara, men å andra sidan slipper man alla casinon, skräpaffärer, turisthorder och trista matställen. Här finns en stängd glasskiosk, en (dygnet-runt-öppen) kafeteria och utsikten. Och så vattenfallet som påminner om när någon glömt att skruva till sin trädgårdsslang efter att ha vattnat. Fast det faller trettio meter, vilket ju är stort.

Den officiella turistbroschyren med det lockande namnet Roligt på alla sätt (se den här) (som har en übercool omslagsbild med fyra typiska estniska pensionärstanter som är ute och buskör på stranden med sina bågar)  innehåller en del andra pärlor. Så rekommenderar man ett besök på Kakerdaja myr, där man kan gå en vandringsled som beskrivs på detta lockande sätt: "Genom att gå den 3,2 kilometer långa vandringsleden kommer man till sjön." Ingenting om vilken sjö, varför man skulle göra sig besväret att gå en 3,2 kilometer lång vandringsled bland blodtörstiga estniska mygg (och lika långt tillbaka) bara för att komma till en inte närmare specificerad sjö.


Utsiktsplattformen. Bäst före 2010

Det är också intressant att fundera lite över titeln på broschyren. Roligt på alla sätt. Hur tänkte man när man formulerade denna titel? Det finns förmodligen ett otal sätt som man inte kan ha roligt på i Estland. Till exempel är det svårt att ha roligt på alpinistsätt, djungelvandrarsätt, eller ens på homosätt, eftersom man i Estland inte tillåter vare sig äktenskap eller ens registerat partnerskap för människor som råkar vara av samma kön.

Men det finns hopp. Nyligen hölls i Tallinn konferensen Olikheter berikar, där bland annat Erik Ullenhag deltog. Där diskuterades situationen för sexuella minoriteter, och i samband med konferensen spreds ett upprop där ett antal kulturpersonligheter, politiker (bland annat kulturministern Rein Lang) skrivit på för en ökad tolerans. I uppropet påtalar man bland annat att de länder i världen där människor är som lyckligast också är de där toleransen mot andras olikheter är som störst.

Så det finns nog hopp för Estland. Men den estniska kyrkan som lyckligtvis har en svag ställning i samhället lever kvar i en annan tid och har nyligen uteslutit präster som har en annan sexuell läggning.

Utsikten. Gallret symboliserar den estniska kyrkans fördomar.


Men hur var det då med vattenfallet? Är det en ickesevärdhet? Nja, utsikten är vacker, och om man kommer dit på vintern kan det faktiskt vara en upplevelse, vilket framgår av filmen nedan:





Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...