söndag 20 maj 2012

HBT-aktivister misshandlade i Kiev


Skymning för mänskliga rättigheter i Ukraina
 I går skulle man för första gången ha en Pridemarsch i Kiev. Och då menar jag en riktig Pridemarsch, som handlar om alla människors rätt till sin sexualitet, inte något patetiskt kommunistjippo som Uppsala Pride. Tyvärr visade det sig dock att det finns krafter som inte accepterar detta. Och polisen, som var medveten om riskerna, hade inte utrustat sig med kravallutrustning utan nöjde sig med att avråda från paraden.

Trots att det hela avblåstes hann några gayaktivister, bland annat Svyatoslav Sheremet, en av huvudarrangörerna,  att bli misshandlade av ligister som samlats för att stoppa det hela. Eftersom arrangörerna var medvetna om riskerna hade man inte avslöjat den exakta platsen och tidpunkten för arrangemanget, utan den som ville delta fick anmäla sig via mejl. Antalet deltagare var begränsat till 200 för att minska riskerna, och man hade också försäkrat sig om stöd från amerikanska, kanadensiska, schweiziska och holländska ambassaderna, skriver Whats On Kiev.

Det var ungefär 150 demonstranter som samlat tillräckligt med mod för att delta i paraden, men motdemonstranterna var enligt uppgifter tio gånger så många. Myndigheterna hade också flyttat paraden från innerstaden till en förort, men deltagarna kände att man inte vågade lita på att polisen skulle skydda dem.Enligt Max Tucker från Amnesty International var polismyndigheterna mycket motvilliga att skydda paraden, och ett högt polisbefäl hade uttalat att man inte ville riskera att poliser blev skadade bara för att skydda homosexuella. Redan kvällen innan hade en fotoutställning som ingick i arrangemanget utsatts för vandalisering.

Bland de krafter som motarbetar de homosexuellas rättigheter i Ukraina finns också kyrkliga ledare, som sprider negativ propaganda om homosexualitet. I parlamentet finns det också lagförslag om att införa förbud mot att göra propagande för homosexualitet, precis som man redan gjort i Sankt Petersburg.

Om den ukrainska polisen är så oförmögen att skydda några hundra demonstranter från ligister, hur kommer man då att klara av att ta hand om tiotusentals fotbollssupportrar om en månad?

Läs mer i Dagens Nyheter

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...