tisdag 14 augusti 2012

På jakt efter Moldovas själ (och sevärdheter)


Stefan cel Mare-gatan (förstås)

Vi anländer på Chisinaus internationella flygplats en varm söndagsmorgon i juli och kastar oss med en hyrd bil ut i den moldovanska trafiken. Med en viss vana att köra i den stundtals röriga trafiken i grannlandet Ukraina är det ändå inte helt lätt att flyta in i den moldovanska trafikrytmen. Nu tycks det inte bara vara vi som har svårt att koordinera våra rörelser med en omkringströmmande kaotiska trafiken. Under våra fyra dagar i Moldova hinner vi passera minst fem nyligen inträffade trafikolyckor, varav minst en riktigt allvarlig. Inte helt förvånad blir jag heller då jag någon vecka efter hemkomsten läser att en buss kört av vägen och tio dött och trettio hamnat på sjukhus.

Vi tar oss i alla fall välbehållna in i Chisinaus centrum. Det känns inte som om man befinner sig i en huvudstad, snarare en sömnig landsortsstad någonstans där inte många turister passerar. Mest liv är det runt marknadskvarteren där man kan köpa samma kinesisk massproducerade varor som på de flesta marknader runt om i vår globaliserade värld. Här finns några fina parker, en och annan monumental byggnad men inte mycket som är att betrakta som riktiga sevärdheter. En del moderna köpcentra finns runt om i staden, det största av dessa bär det vitsiga namnet MallDova. Men de stora sevärdheterna i landet finns utanför staden, nämligen världens längsta vinkällare, och ett underjordiskt kloster. Av någon anledning tycks alltså alla sevärdheter vara belägna under markytan. Vi sätter oss att fundera över hur det kan komma sig över ett glas av det lokala Chisinau-ölet.

Ännu ett shoppingcenter i europas fattigaste land.


Och den där coola maskeradkungen på pengarna då? Jo, Stefan cel Mare betyder helt enkelt Stefan den store på det lokala tungomålet. Han härskade 1457-1504 och lyckades med den hyfsade prestationen att vinna 34 av de 36 slag han deltog i. Han besegrade såväl turkar, ungrare, polacker och tatarer och gjorde Moldavien till något att räkna med. Han var dessutom en djupt troende man som grundade ett stort antal kloster och kyrkor. När han var på lite mindre andligt humör ägnade han sig såväl åt sin fru som var en litauisk prinsessa,  men även åt att göra ett tjugotal andra kvinnor med barn. För övrigt var han kusin med Vlad III Dracula som gett upphov till Draculalegenderna (en man som kanske inte drack blod men väl hade som favoritsysselsättning att trä upp folk på pålar).
Alla dessa prestationer har lett till att Stefan dyrkas som landets viktigaste historiska person (kan även bero på att det inte finns så många andra kända moldaver). I varje stad finns gator och torg med hans namn, såväl i Moldova som i den angränsande provinsen Moldavien i Rumänien, och hans karaktäristiska drag, finns förutom på sedlarna även att se som skulptuer på de viktigaste torgen (och visst är han roligare än Lenin som tyvärr lever kvar alltför mycket i Ukraina (liksom i Transnistrien, men mer om detta "land" en annan dag)).

Vanligt transportmedel på landet

Mer om de sevärdheter som faktiskt finns en annan dag. I väntan på detta kan jag varmt rekommendera denna lilla tragikomiska film som nog säger en hel del om landet ifråga:




Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...