måndag 11 november 2013

Bilder från Ukraina 4: Att uppleva en stillsam söndag mellan kyrka och biltvätt.

Ukraina är ett vidsträckt land. Dagens bilder kommer från Drohobycz i Galizien, längst i väster, inte långt från polska gränsen. Det här har varit en del av Österrike-Ungern, och sedan Polen. Här är man långt från närmaste Leninstaty, och här talar ingen ryska frivilligt. Bilderna är tagna en varm dag i maj i år.



Drohobycz mest kända son är den polsk-judiske författaren Bruno Schulz som levde här och som mördades av en nazistisk officer.

Säga vad man vill om sovjetsystemet, men väggmålningar som förmedlade framtidstro var man bra på. 

I dag finns idealen på andra sidan Atlanten.

Biltvättens reklam skulle inte få sitta uppe länge i Sverige. Och facket skulle nog inte godkänna tvätterskans klädsel, även om skyddsmasken verkar bra. 

Men de lokala bilarna ser snarare ut så här än som den på tvättreklamen.

Stefan Bandera, frihetskämpen som kämpade både mot nazister och kommunister är populär här. I östra Ukraina kallas han fascist. 

En gång i tiden var den judiska befolkningen stor. En av östeuropas största synagogor fanns här. I dag är den bortom all räddning.

Det är förenat med livsfara att gå för nära synagogan. 

Den katolska kyrkan är däremot i gott skick. Det är söndag och det är så fullt att många måste stå utanför och lyssna på högtalarna som förmedlar det som sägs.

Tidningskiosken har dock söndagsstängt. Det är Bibeln som gäller denna dag. 

En del polska turister letar sig hit, annars är det lugnt på torget.

I väntan på maten lindras hungern med en Slavutychöl under parasollet. Och tiden används till att ta skojiga skedbilder.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...