torsdag 28 november 2013

Bilder från Ukraina 5: Att visa att Ukraina hör hemma i Europa, och inte i Putins knä.

I lördags samlades över 100 000 människor i Kiev för att visa sin upprördhet över att president Janukovitj sätter sig i Putins knä och avbryter ansträngningarna att få till ett associationsavtal med EU. Sedan dess stannar många på självständighetstorget, Maydan Nesjalesjnosty, i Kievs centrum, samma torg som en gång var centrum för den orangea revolutionen. Här några bilder från torget i dag på eftermiddagen. Även mitt på dagen är det en hel del människor på torget

Representanter från krimtatarerna ger sitt stöd, och får stort jubel när de säger att Ukraina hör hemma i Europa och att det inte kan finnas ett Ukraina utan Krim. Andra krimtatarer berättar om hur deras bilar och bussar stoppas i ständiga kontroller på vägen mot Kiev.

Bilden av Julia Tymosjenko är alltid närvarande.

Den förre inrikesminister Jurij Lutsenko som tillbringat tre år i fängelse efter ännu en av regimens tvivelaktiga rättegångar höll ett bejublat tal. 

De forna hjältarna blickar ut över dagens hjältar.

Man har laddat upp med ved och varma filtar för dem som stannar över natten.

Många kommer förbi och stannar en stund, andra stannar länge.


Här finns såväl gamla som unga. En del unga som studerar på en del universitet hotas att bli utslängda från skolan om de är borta för att demonstrera, medan man normalt kan vara borta utan att något händer.

Om inte du - i så fall vem?

Flaggorna hjälper till att ge skydd mot den kalla vinden när man värmer sig vid vedtunnan.

Under förevändning att ge plats för julgransbygge har man spärrat av en stor del av torget, förmodligen mest för att minska utrymmet för demonstranterna.

" Till Europa utan Jalnykovitj", en ordlek bildad på president Janukovitj namn och ordet för gran. Granar ses som symboler för Ryssland och är inte helt populära i Ukraina.

Det är blått och gult som är dagens färger.

En del har varit med i kampen för ett bättre Ukraina länge. 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...