söndag 1 december 2013

Bilder från Ukraina 6: Att visa att nu får det vara nog!


Den första december 1991 ägde den folkomröstning rum där det ukrainska folket visade att man ville ha sin självständighet. Därför passade det bra att den demonstration där hundratusentals ukrainare visade att man inte vill tillbaka under den ryska övermakten också ägde rum den första december. Här några bilder från dagen:


Låt oss ta ner granen tillsammans!

Folket samlades vid Sjevtjenkostatyn i Sjevtjenkoparken mittemot Sjevtjenkouniversitet. Men vi kom aldrig ända fram dit då folkmassorna redan börjat röra sig längs Sjevtjenkoboulevarden mot Majdan Nesjalesjnosti, Självständighetstorget.

"Alla får vad de förtjänar!"

Blått och gult är alltid rätt i Ukraina, oavsett om det är landets eller EU:s färger.

Nationalskalden Taras Sjevtjenko står och ser allvarlig ut, men skulle nog ha glatt sig åt hur engagerade hans landsmän är.

Det här är inte de fruktade Berkut, Örnarna, specialpolisen, utan vanliga poliser. Polisen är dock aldrig speciellt populär i Ukraina.


Och det var inte mycket poliser ute. De enda som stod längs vägen var dessa som var satta att bevaka symbolen för den ryska övermakten, kamrat Lenin som tyvärr finns kvar i de flesta ukrainska städer, utom i västra delen av landet. 

Lenin står mitt i folkmassan och drömmer om de tider då folk bara marscherade på maktens order.

Hela huvudgatan, Kresjtjatik, är fylld med människor. Det är mäktigt. Folket ropar att presidenten måste avgå, och många använder ordet revolution.

"Presidentens gran"

Granar har aldrig varit ukrainarnas favoritträd. Under Sovjettiden planterades ofta granar på centrala platser som en slags symboler för vänskapen med det ryska folket. Efter övervåldet under förevändning att granen skulle resas blev nog granarna ännu mer impopulära.

Den gran det hela handlar om på torget är ingen vanlig gran utan ett tämligen smaklöst uppbyggt missfoster. Nu har folket intagit dess skelett. Folkets blod finns på gatan runt om.

Majdan Nesjalesjnosti, Självständighetstorget, blev världskänt under den orangea revolutionen 2004. Sedan igår råder här förbud mot möten med mer än tre personer. Det var många fler idag. 

Kievs grundare, Kyi och hans syskon Sjtjek, Khoryv och Lybid får idag närkontakt med en del sentida efterföljare.

Kyi, Sjtjek, Khoryv och Lybid var förmodligen mytologiska personer snarare än verkliga. Egentligen borde vi på svenska också använda det ukrainska namnet Kyiv, som man numera gör på engelska, i stället för det ryska namnet Kiev.

Oppositionsledare håller tal någonstans, men vi kommer inte närmare. Hur många människor som egentligen var ute på gatorna är svårt att uppskatta, men det bör ha varit minst 500 000.

Det är en fantastisk känsla att få vara med om denna dag då det ukrainska folket visar att man fått nog av den korrumperade regimen som bara är ute efter att göra sig själva och sina vänner rikare. 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...