fredag 6 december 2013

Bilder från Ukraina 10: Att trotsa vädret och göra revolution tillsammans!

Det är snö i luften i Kiev idag. Det är runt noll grader så det blir rätt blött, men det är ändå vitt på gräsmattorna. Gräsmattorna på Majdan är dock fyllda av tält, vedhögar och annat. 
I natt hittades en död man på Majdan, men han tycks ha dött en naturlig död. Det cirkulerade annars rykten om att någon död person skulle dyka upp där, om inte annat så för att skapa obehag och skrämma människor. Det finns en hel del frågetecken kring den man som hittades idag, och det ryktas om en bil som snabbt körde därifrån. Kanske har man helt enkelt dumpat ett lik, kanske finns det andra förklaringar. 

Men stämningen på torget är god och beslutsamheten att kämpa har inte försvagats. På söndag hoppas man få ihop en miljon människor för en demonstration. 

Och själv är jag ju inte ukrainare, men jag känner mig ändå både stolt och rörd när jag ser engagemanget. Ja, det är närmast en känsla av lycka som drabbar mig i snöslasket, lycka över att se hur engagerade dessa människor är över att tillsammans göra allt för att få en bättre framtid. Det är en ynnest att få vara här och jag kommer aldrig att glömma det. 
I natt omhändertog vakterna vid Majdan också två unga män som var beväpnade. Också detta verkar märkligt. Det är ju frågan varför man om man är beväpnad låter sig omhändertas av obeväpnade vakter. Kanske handlar även detta om att skrämmas, att få föräldrar att hämta hem sina unga, att få dem som tvekar om de skall bege sig till Majdan att stanna hemma.


En hel del folk stod i alla fall på torget i förmiddags trots vädret.
Att det är lite glest på torget beror också på att många, och då framför allt de yngre och aktivare befinner sig vid presidentadministrationen vars ingångar man blockerar.En del värmer sig med att dansa ringdanser till musiken som spelas mellan talen. 


Kreativiteten är stor.Julia är alltid närvarande.


Ett av de senaste tillskotten i tältfloran är bönetältet. Både den katolska kyrkan som dominerar i västra Ukraina och den ortodoxa kyrkans patriarkat i Kiev stöder revolutionen. Den ortodoxa kyrkan som lyder under Moskvas patriarkat är dock alltid Putintrogen.


Den ukrainska evolutionsläran. Rakryggade står de nu. 


I dag håller man på att rulla ut taggtråd ovanpå barrikaderna.

 Damerna närmast kameran har kommit med varma jackor som barrikadvakterna får prova.


"Janukovytj efterlyst i Kina"


Eftersom väldigt många stora företag ägs av parlamentsledamöter för Regionernas parti, regeringspartiet, så har man gått ut med listor på företag som bör bojkottas. Det har kommit en uppdaterad version efter den här med ännu fler varumärken. Själva har vi bytt yoghurt och grönsakskonservmärke.


Också ryska varor skall bojkottas. Här får man lära sig hur man känner igen dem på streckkoden.


"Revolutionen - här"


Och den kära granen. Världens vackraste julgran!


Man har satt upp skyltar om att det är förbjudet att klättra i granen då det är farligt.


Men förbudsskyltar tas sällan på allvar i Ukraina.


Janukovytj med blodig gran och Sovjetsymboler.


Kärlek är att göra revolution tillsammans! 
Bland alla de närvarande organisationerna syntes också partiet för Afghanistanveteranerna. 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...