onsdag 4 december 2013

Bilder från Ukraina 9: Att skapa förvirring genom märkliga motdemonstrationer och rykten, medan andra skapar ordning.

Landet är i kris. Då passar presidenten på att åka till Kina, vilket ju är ganska anmärkningsvärt. En del spekulerar i att ett skäl skulle kunna vara att möjliggöra ett våldsamt tillslag mot demonstranterna, något som Janukovytj sedan skulle kunna slingra sig undan ansvar för genom att skylla på att andra, som då får offras, beordrat det under hans frånvaro. Det är inte heller någon bra förebild han nu besöker, vad det gäller att ta hand om oppositionella och demonstranter.
Självständighetstorget blir alltmer välorganiserat, mattälten blir fler och fler liksom toaletterna, och det är även tydligt att man blivit lite mer restriktiv med vilka som släpps in i byggnaderna. En viss oro märks i luften och det förekommer olika rykten om hur Titushki, som jag skrev om igår skall användas.
Längst ner finns några helt färska bilder från ett av de användningsområden de fått, lyckligtvis än så länge inte våldsamt.


Det kommer upp fler och fler teckningar och bilder av olika slag.


Tälten blir också fler och fler och snart är alla gräsytor fulla. Ukraina utan Janukovytj står det på tältet.


Olika partier och organisationer har också tält och delar ut material.


Här är det Vitalij Klytjkos parti Udar.


Vedhuggning pågår för fullt.


Andra tar igen sig en stund.


Även barnen bidrar med utsmyckning.

Matutdelningen blir alltmer välorganiserad.


Ingen revolution i Ukraina utan Borsjtj.
Och där är de, Titushki som jag skrev om igår. Med några ukrainska flaggor, fast utan blågula band och märken som de flesta andra demonstranter har de samlats vid polska ambassaden, ett stenkast från vår bostad. 
 Här finns inget av den positiva och öppna anda som kännetecknar de vanliga demonstranterna. De flesta av dem ser mycket besvärade ut när jag tar kort, och gömmer noggrant sina ansikten.


Till sist stiger några av dem fram efter att någon ledartyp sagt till dem och ler in i kameran.På deras plakat står: "Polska ambasaden - revolutionens stab" respektive "Släpp in oss i byggnaden".
Eftersom Carl Bildt, mannen som ju enligt rysk TV vill ha hämnd för Poltava är på väg till Kiev i kväll kanske även svenska ambassaden snart utsätts för demonstranter.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...