fredag 13 december 2013

Bilder från Ukraina 15: Att se Euromajdan för sista gången, eller inte?

Fredag den trettonde i Kiev. Vädret är riktigt trist, efter några snöiga dagar smälter det på rätt bra nu. Och det är inte bra för hjältarna på Majdan. Inte lika stolt och vackert som igår, men fullt funktionsdugligt.

Man har ju byggt upp sina barrikader till stor del med hjälp av snön. I stora plastflaskor och dunkar bar man sedan vatten och hällde på snön så att den skulle frysa till is. Och det blev väldigt hållbara konstruktioner, så länge det var kallt. 
Ifall Berkut skulle vilja ta gångtunneln.
På Institutskagatan bygger man de högsta barrikaderna.

På bilden ovanför syns en rödvit flagga. Det är den flagga som var nationsflagga i Belarus, eller Vitryssland som många säger på svenska, tidigare. Den flaggan är nu förbjuden i Belarus, men används av många i exil. Om man vill läsa mer om Belarus på svenska rekommenderar jag den här bloggen.


Isbanan har smält, men andra hinder hindrar.

Lyckligtvis har man inte bara använt snö och is utan också en hel del annat. Och idag har man också sett till att förstärka barrikaderna ytterligare med hjälp av andra material.


Snögubben som jag visade igår när han oroade sig för sin framtid gjorde rätt i att vara orolig. I dag är han bara en hög.

Nu inte bara tal, musik och konst, utan även Majdans öppna universitet med föreläsningar.

Men även om vädret är dåligt så är det väldigt mycket folk på torget. Nu har det anlänt många fler från olika delar av landet, allra mest från västra delarna förstås. Men här finns människor från alla regioner i detta stora land. 
"VARNING: Fågelinfluensa."  Detta syftar på att Berkut, namnet på specialstyrkorna som gett sig på folket är namnet på en fågel, någon slags örn, den som syns i deras emblem.

I dag har man hållit en rundabordskonferens där Janukovytj bland andra har träffat ledarna för oppositionspartierna, de olika kyrkorna och landets tre tidigare presidenter. Huruvida man verkligen lyckas nå något slags enighet kring någon fråga över huvud taget återstår att se. 

Annars är det lugnt i staden, och natten har också varit lugn. Artister uppträder på Majdan, och matköerna blir allt längre i och med att så många från andra städer har tillkommit. 
Tar vägen förbi Lenin på hemvägen. I dag finns det redskap, och några gör tappra försök men det är ett svårt jobb att få loss bitar av den hårda graniten. Till sist lyckas i alla fall en man få loss några bitar som han triumferande ger till sina vänner. 

Och i morgon åker jag till Sverige, så nu blir det slut på bildrapporterna. Kanske skriver jag något i alla fall om jag hinner. Och vem vet hur Ukraina ser ut den tjugonionde december när jag kommer tillbaka.
På söndag skall jag besöka Euromajdan på Östermalmstorg i Stockholm. Jag hoppas se många där.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...