måndag 30 december 2013

Bilder från Ukraina 16: Att få känna rökdoften från Euromajdan igen.

Sent på kvällen igår anlände vi till Kiev efter två veckor i Sverige. När jag lämnade Kiev undrade jag om det skulle vara sista gången jag såg Majdan kontrollerat av folket, men så blev det ju inte.
Taxin körde Kresjtjatyk fram till barrikaderna, som börjar bli en naturlig del av staden. Det kändes hemvant att se dem, och barrikadvakterna med sina hjälmar som stod och värmde sig vid eldarna i tunnorna.
I dag var det grått och dimmigt i Kiev. Jag gav mig ut på en liten promenad för att se om allt var sig likt.
Barrikaderna har fortfarande en stomme av snö och is, men består mest av allehanda bråte, och bildäck.   
Utanför det ockuperade stadshuset står ett piano där den som känner för det kan slå sig ner och spela ett stycke. Mest populär blir den som spelar något ukrainskt.


Kresjtjatyk, stadens paradgata har fyra filer i vardera riktningen där vanligtvis den politiska och ekonomiska elitens (oftast är det samma personer som hör till bägge, ett av landets problem) flotta bilar susar fram på väg till lyxaffärerna. Nu är det bara reklamen som påminner om detta. 


Och på en av reklamskyltarna mitt inne på den av revolutionärerna kontrollerade delen av gatan har den hatade president Janukovytj parti satt upp sin nyårs- och julhälsning (i Ukraina kommer julen efter nyåret). Det blir lätt absurt att se denna affisch här bland tälten och de revolutionära parollerna. Till de nytillkomna attraktionerna på detta Ukrainas nya kreativa centrum finns denna rättssalsinteriör där den som vill kan slå sig ner och agera domare för att ge Janukovytj det straff han förtjänar. Presidenten inväntar sitt straff kedjad på sin gyllene toalettstol.


På stora skärmar har man satt upp bilder och affischer med olika motiv som använts under den dryga månad man hållit på.
  

Pappa Putin med bebisarna Janukovytj och Lukasjenko är ett populärt motiv. 
Och naturligtvis finns nationalskalden Taras Sjevtjenko också avbildad som såväl superhjälte som Buddha.


Och den unge Sjevtjenko som "King of Ukraine".Tälten står sida vid sida, och många är utsmyckade på olika sätt. Jag var lite orolig för att det skulle kännas hopplöst och uppgivet att vara här på Majdan igen. Trots allt har det ju gått över en månad och det känns inte som om man kommit närmare en lösning. Men all kreativitet blommar för fullt, och människorna verkar beslutsamma att inte ge upp. Det är lätt att ryckas med av den positiva energin här.Nytt för mig är detta tält, IT-tältet som naturligtvis måste finnas i denna moderna revolution som till så stor del baseras på moderna sätt att kommunicera.


Luften är dimmig, och blir dessutom fylld av röken från hundratals kaminer, tunnor med ved och vedeldade kök. När man kommer hem från Majdan luktar man som om man varit ute i skogen och grillat korv.


Och sist men inte minst, granen! Nu även utsmyckad med flaggor från andra vänskapliga nationer, och till min glädje ser jag också den svenska flaggan, en flagga som dessutom har de rätta färgerna för denna revolution.
I dag förekom annars demonstrationer vid inrikesministeriet där man kräver en rättvis utredning av överfallet på journalisten Tetjana Tjornovol. Det är ju en minst sagt märklig historia. Man kan fråga sig varför de som överföll henne gjorde det med sin egen bil med väl synliga registreringsskyltar. Måhända är syftet att de skall gripas och sedan hävda att det är oppositionen som ligger bakom. Frågetecknen är många, men det är tydligt att regimen blir alltmer desperat och villig att ta till allt smutsigare metoder för att misskreditera oppositionen. 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...