fredag 3 januari 2014

Bilder från Ukraina 17: Att börja ett nytt år med hoppet ännu levande.


Det är snart jul i Ukraina, och människor är lediga. Då passar många på att ta en promenad på Majdan och huvudgatan Kresjtjatyk. Och även om man själv inte är engagerad i protesterna så vill många ha minnen därifrån. Souvenirförsäljarna har därför bråda dagar, och har laddat upp med kylskåpsmagneter med Majdanmotiv, halsdukar, mössor, flaggor och annat blågult. 
Annars är det lugnt på torget på dagarna. På kvällen på nyårsafton samlades dock väldigt många människor, och det totala alkoholförbud som man hållit på mjukades upp lite. Fast arrangörerna hade införskaffat flaskor med alkoholfri champagne, och allt var väldigt städat och lugnt.
Från alla Ukrainas hörn har människor rest till Kiev för att vara med.


Bland dem som kommer från Galizien i väst är sympatierna starka för Stepan Bandera, ledaren för den gerillaarmé som slogs mot tyskar, polacker och ryssar under kriget. Meningarna är delade om hans gärningar, och även om man samarbetade med tyskarna mot ryssarna, och det även begicks övergrepp mot judar och polacker så är det också ett faktum att allt detta förstoras av anhängarna till kommunismen och regeringen. Säkert är i alla fall att sanningen är mer komplicerad än båda hans anhängare och motståndarna vill få det att framstå som.
Den första januari var det 105 år sedan hans födelse och Svoboda ordnade då ett fackeltåg, något som inte alla uppskattade. Men att diskutera politik hela dagarna kan bli långsamt så man försöker hitta andra sätt att få tiden att gå. Schack är alltid populärt i Ukraina.

Och så är det ju all kulturen. Här en kollektiv målning där man får infoga symboler på en karta.  Också denna mur av träbitar med hemorter för dem som stödjer kampen är ett slags kollektivt konstverk.

Och så var det ju det här med julen. Barrikaderna upp mot Institutskagatan, just där Berkut vällde in som mest och tryckte undan barrikadvakterna i början av december är nu förstärkta med tunnor, metallrör och mycket annat. Och varför då inte ägna lite av all den kreativa energin, och den tid man har för att dekorera dem i julstil. 


Med dessa bilder önskar jag en god jul till alla som ännu inte firat den, och en god fortsättning på det nya året till alla!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...