tisdag 3 december 2013

Bilder från Ukraina 8: Att demonstrera för Ukraina, eller att slåss för Ryssland.

Idag har parlamentet sammanträtt och röstat om regeringens förtroende. Det var dock inte speciellt många av regeringens anhängare som bytt sida. Bara en medlem av regeringspartiet röstade mot regeringen. Presidenten vägrar att inställa en planerad visit till Kina, trots att oppositionen kräver att han stannar. En del hoppas dock att han åker till Kina med enkel biljett. Det tycks som om han redan lämnat landet, vilket ju är rätt anmärkningsvärt med tanke på situationen. 



Den jättelika TV-skärmen på Maidan som visade reklam i söndags har nu tagits över av revolutionen. Här Batkivsjtjynas  (Fosterland) partiledare Arsenij Jatsenjuk.

Mitt på huvudgatan finns ett tält där man kan lämna bidrag och få klistermärken. På dem står det bland annat att man är där utan att få betalt, vilket syftar på att regeringssidan betalat pengar till bland annat uteliggare för att det inte skall bli för tomt på deras möten.

Torget är fullt med folk. Stämningen är god, även om folk är upprörda över att misstroendomröstningen i parlamentet samlade färre röster än väntat.

Den ökända granen får hela tiden nya prydnader.

Ytterligare fina julgransprydnader. 

Janukovytj får en resväska att åka iväg med. 

Ett fridens budskap.

Stugorna som tagits hit för julmarknad har tagits över och används för inlämning och utdelning av varma kläder, samt för att dela ut mat och dryck till de frivilliga.

På uppmaning av Jatsenjuk går folk upp mot Bankovagatan där presidentadministrationenn ligger. Jatsenjuk skall själv tillsammans med de andra partiledarna Klytjko och Tyanibok försöka få träffa presidenten. Till sist fick de komma in, men det visade sig att presidenten inte var där. 

Revolutionens budskap är internationellt.

Revolutionen är välorganiserad och har lyckats ställa upp toaletter.


Runt parlamentet, Verkhovna Rada, står milisens bussar uppställda, fyllda med miliser.

På gården bakom har presidentens parti, Regionernas parti, byggt upp en stor scen. Ett trettiotal pensionärer och ett fåtal yngre står och lyssnar på någon som talar på ryska och spelar rysk musik.

Jag tar bilder genom staketet. Mötet är mycket välbevakat.

Och strax bakom scenen står de, Titusjki. Ett ord som inte är helt lätt att hitta en svensk motsvarighet till, men det handlar om unga män, ofta vältränade, ofta arbetslösa, oftast rysktalande, som hyrs in som provokatörer, eller får betalt för att misshandla meningsmotståndare. 

De här männen är roade av bråk, lite som fotbollshuliganer (vilket många av dem också är), och det är ofta de som får beblanda sig med demonstranter och hetsa till våld och bråk så att polisen får förevändningar att ingripa. Mycket tyder på att det var de här grabbarna som stod för det våld som användes vid presidentadministrationen i fredags kväll, ett våld som sedan användes som förevändning för tillslaget på Självständighetstorget.

Exakt varför de står här just nu är svårt att veta, men det är nog inte utan anledning. Det förekommer uppgifter om att de skall ha fått utbildning på utbildningsministeriet (!) och ha försetts med blågula band så att de kan ta sig in och beblanda sig med folk på oppositionssidan, för att sedan stå för provokationer eller våldsamheter.

Hela området är omringat av milisens bussar. Här är milisen bland sina likasinnade.

Plötsligt kommer en grupp marscherande med flaggor. Det visar sig vara anhängare av ett ryskt parti. De gör ingen hemlighet av var deras sympatier ligger och låtsas inte ens visa någon solidaritet med Ukraina.

Dessa ryssvänner är självklart på väg till Janukovytjanhängarnas möte, och släpps in av milisen.

Jag återvänder till Bankovagatan där det hålls ett torgmöte. Efter att ha inandats den obehagliga stämningen i Marinskijparken känns det skönt att vara tillbaka hos de positiva krafterna.
Revolutionens språk är ukrainska, och jag tycker att man hör mer och mer ukrainska i Kiev nu. Dels är det ju många som kommit in från andra delar av landet där man talar mer ukrainska, men det verkar som om människor anstränger sig för att tala mer ukrainska nu. Alla möten som oppositionen har är på ukrainska, och ryska hörs inte så ofta som man brukar i Kiev
  

Folk står och väntar på besked om oppositionsledarna skall få möta Janukovytj.


På Majdan samlas många efter jobbet.

Det är nollgradigt, men folk håller värmen genom att dansa till musik från stora högtalare.

Vid scenen står unga och gamla och väntar på tal och uppträdanden.

Längre bort på torget finns en del tält, men tack vare att man övertagit flera byggnader, som stadshuset och fackföreningshuset kan de flesta övernatta inomhus.

En grupp män och kvinnor sjunger folksånger.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...