söndag 19 januari 2014

Bilder från Ukraina 21: Att ta på sig en hink, och att förlora tålamodet. Söndagen den 19 januari i Kiev. De nya lagarna som "parlamentet" (som numera bör skrivas inom citationstecken för att markera att det förlorat sin legitimitet) infört innebär bland annat att demonstranter inte får vara maskerade eller bära hjälm. Tyvärr har det ju visat sig att det kan behövas hjälm när kravallpolisen slår till. Därför hade många tagit på sig olika typer av huvudbonader i en protest och ett försök att göra narr av dessa lagar.


Idag var det en kall dag i Kiev, ungefär sex minusgrader. Vi gick upp till Bankovagatan vid presidentadministrationen i morse då vi fått höra att kvinnor skulle komma dit med leksaker. Detta som ett sätt att markera att man inte vill att barn skall tvingas växa upp i ett land där det inte finns yttrandefrihet och frihet att demonstrera. 

 När vi kom dit var där dock tomt så när som på de kravallutrustade poliserna som alltid står där numera. Den fruktade Berkutmilisen skymtade på håll bakom de bakre barrikaderna. Ilskan bland folket är också stor över att de nya lagarna innebär att dessa inte kommer att kunna ställas till svars för de övergrepp och det våld som de utövat.

Strax fick vi se en grupp bestående mest av kvinnor komma.


Många av dem hade hjälmar och munskydd och  plakat som handlade om yttrandefriheten som nu begränsats av "parlamentets" lagar.
För att se vad de nya lagarna innebär kan man följa denna länk.

Budskapet är alltså att man hellre avstår från att skaffa barn än att låta dem växa upp i ett land där människor inte får säga vad de tycker, och där "regeringen" förlorat all legitimitet och inte förmår styra landet mot en bättre framtid för kommande generationer.

Det här är ju ett väldigt bra sätt att genomföra en protest på, värdigt och samtidigt gripande. Kontrasten mellan de mjuka leksakerna och de hårda poliserna som står för övermakten blir påfallande. Det var en allvarlig stämning och det märktes att engagemanget bland deltagarna var stort. Framför allt de unga i Ukraina identifierar sig alltmer med de unga i Västeuropa och vet hur situationen är för mänskliga rättigheter i Ryssland och Belarus, något som man ser som avskräckande.Men nu var klockan tolv och vi begav oss ner till Maidan där stora människomassor samlats för dagens stora demonstration.


Torget var överfullt av människor trots det kalla vädret.


En av de första talarna var Tetjana Tjornovol, journalisten som misshandlades svårt när hon var på väg hem med sin bil. Enligt "regeringens" version handlade det om ett vanligt bråk mellan bilister. Det är dock ingen som tror på den versionen, utan mer troligt är att anledningen är att hon håller på att avslöja hur "presidenten" håller på att bygga ett nytt palats, ännu större och ännu mer påkostat än det som han bor i nu, som är extremt lyxigt och absurt stort, speciellt om man tar hänsyn till landets extremt dåligta ekonomi. Fast ingen vet ju hur många miljoner Putin gav åt Janukovytj personligen i samband med den överenskommelse de gjorde nyligen. 
Det råder ingen tvekan om att Tjornovol är populär hos åhörarna, och hon får långa applåder.Lika mycket jubel får inte ledaren för oppositionspartiet UDAR, boxaren Vitalij Klytjko. Förutom att han inte är någon vidare talare, så är det uppenbart att hans popularitet är i dalande. Ropen på att oppositionen skall samla sig kring en enda ledare tilltar i styrka. Även om många fortfarande vill se honom som presidentkandidat så är också många besvikna över att han inte varit den ledande kraft man hoppats på.Inte heller Svobodaledaren Oleh Tyahnibok får med sig massorna, trots att han klätt sig i hjälm dagen till ära. Han är visserligen en bättre talare, men har inte så mycket nytt att komma med. Alla vet också att även om han är populär hos många, speciellt i västra Ukraina så har han små chanser att bli vald. Hans parti har också en hel del obehagliga inslag av främlingsfientlighet och en historia av antisemitism.Under tiden som talarna står på scenen klättrar några aktivister upp på taken till kioskerna som delar ut mat. På deras banderoller står det att man kräver en ledare, annars kan politikerna sticka iväg. 
Det är många som reagerat på att oppositionen känns splittrad och inte så handlingskraftig, och talkörer kräver en ledare. 

Frustrationen är stor och många känner att det är många fina ord som uttalas, men inget konkret händer annat än att "regeringen" stiftar "lagar" för att stoppa protesterna, medan oppositionen inte vet vad den skall ta sig till. 


Det största oppositionspartiet, Batkivsjtjynas, ledare Arsenij Jatsenjuk försöker fånga uppmärksamheten genom att börja med att säga att han skall svara på frågan om ledare. Han redogör sedan för planerna att införa ett parallellt parlament bestående av ledamöterna från oppositionspartierna och de som stödjer dem, dvs de som inte röstade för de nya lagarna. Detta parallella parlament, eller folkliga rådsförsamling skulle sedan samla namnunderskrifter till stöd och arbeta för att avsätta presidenten och regeringen.
Inte heller Jatsenjuks tal möttes av några större ovationer från publiken, men inte heller av lika mycket rop på en ledare.

Bland övriga talare kan nämnas ledaren för Automaidan, den bilburna kampanj som blivit allt mer aktiv, men vars verksamhet kan stoppas av den nya lagen som endast tillåter fem bilar i följd. Han krävde öppet att oppositionen enas kring en kandidat, och förklarade senare också att Automaidan skulle bege sig till parlamentsbyggnaden. 
Det är tydligt att väldigt många människor är väldigt upprörda över de nya lagarna, men också besvikna över att oppositionen inte förmår göra mer. 
Efter mötet begav vi oss hemåt, medan många i stället drogs mot Hrusjtjevkogatan där polisen hindrade trafiken mot parlamentsbyggnaden. Här blev det våldsamma sammanstötningar och när Klytjko kom och försökte lugna de mest upprörda blev han kallad förrädare och Titusjky (dvs betald provokatör i regeringens tjänst). 
Men det är inte omöjligt att en del av de mest våldsamma i själva verket kan vara betalda provokatörer. Det är inte svårt för dem att få med sig andra besvikna, och när våldet tilltar blir det lättare för polisen att motivera att de måste slå till. 
Nu när klockan i Kiev strax är halv sju på kvällen har flera polisbussar brunnit, och tårgas har använts från såväl polisen som från demonstranter. Det är synd att det kommer till våldsamheter, men samtidigt är situationen spänd efter snart två månaders demonstrationer, och många är frustrerade. Vad som skall hända är svårt att veta, men våld är inte en framkomlig väg. Samtidigt är det ju ett tragiskt faktum att intresset för Ukraina i media i andra länder snabbt dalar när protesterna är fredliga. 
För nyheter om vad som händer rekommenderas den engelskspråkiga Kyiv Post som uppdateras hela tiden.


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...