torsdag 23 januari 2014

Bilder från Ukraina 24: Att förbereda sig för strid, men hoppas på en fredlig lösning.

I dag var det en solig men kall dag i Kiev. Jag begav mig ner mot Hrusjtjevskijgatan för att se vad som händer där. På vägen kan jag inte låta bli att se upp mot taken på husen efter de rapporter som kom igår om prickskyttar som fanns där. Ser dock inga prickskyttar på vägen. I går så höll ju kravallpolisen på med en obehaglig katt-och-råtta-lek där man jagade bort demonstranterna flera gånger från gatan, för att sedan åter dra sig tillbaka till samma positioner.


Den som inte var snabb nog fick hårda slag av deras batonger, eller sparkar. För att hindra att detta upprepas har aktivisterna nu byggt flera nya barrikader.


Bara genom smala öppningar kan man passera.


I bakgrunden syns Ukrajinskij Dim, Ukrainska huset, det hus som ursprungligen byggdes som Leninmuseum. På dess tak fanns igår regimens prickskyttar, som i alla fall siktade på både demonstranter och journalister.


Inte helt utan olustkänslor passerar jag barrikaderna. Stämningen är spänd, men efter att boxaren och oppositionsledaren Vitalij Klytjko förhandlat fram en slags vapenvila under dagen till dess att förhandlingarna med "presidenten" är klara så är det ändå rätt lugnt här.


Många hjälper till med att samla ihop gatsten i säckar för att ha som förråd om det brakar lös igen.Jag har ju vant mig vid Maidanröken efter att ha besökt torget de flesta dagar som aktivisterna varit där. Mina kläder luktar vid det här laget som om jag varit på scoutläger. Men här är det mest däck som eldas, och röken är mer stickande och svartare.


Vädrets makter är på folkets sida, och röken driver framför allt mot kravallpolisen.


Ett av syftena med röken är ju också att försvåra sikten för krypskyttarna. 


Förråden med bildäck fylls på hela tiden.Statyn invid stadion som jag hade en bild på igår när den var inlindad har idag blivit en slags isskulptur.


Men kravallpolisen står där i sina olycksbådande mörka hjälmar och uniformer. För mig för de tankarna till Katlas soldater i Bröderna Lejonhjärta.


Europaflaggan är också här. Den har annars blivit lite bortglömd på sistone när kampen mer har börjat handla om att den kriminella ukrainska "regeringen" bör avgå. Men det var ju Europafrågan som var det som initierade protesterna i slutet av november.I parken tycks det finnas en hel del kravallpoliser, och ibland kommer de och avlöser dem som står i de främsta leden.


Här och var finns förråd med molotovcocktails och gatstenar.


Jag fortsätter mot Maidan. En helt ny barrikad har byggts längst ute på änden av Kresjtjatyk.


Nästan alla butiker och restauranger på denna del av gatan är stängda i dag.


Tidigare har jag visat en bild på en reklamskylt för filmen Frankenstein som fanns på den här tomten. Nu är skylten borta.


Skylten har nu blivit en del av de nya yttre barrikaderna som skall hindra ett anfall mot Maidan. Här finns också rikliga förråd av gatstenar.


Frestelser finns även här, men det är inte troligt att de kvarlämnade redskapen tyder på att aktivisterna svikit kampen.


Förutom de nya yttre barrikaderna har också de gamla förstärkts med en ytterligare vall. Glasskiosken har blivit en del av barrikaderna.


Fler och fler är klädda för strid.
En bild av en av de dödade aktivisterna har satts upp bland de andra klistermärkena.


Häromdagen konstaterade jag att gatan som kallas Passage, där alla de lyxigaste butikerna ligger var den enda ingång till Kresjtjatyk som inte var barrikaderad. Nu var det åtgärdat. Och med undantag för den folkliga ukrainska restaurangen Puzata Khata var samtliga butiker på gatan stängda idag. Förmodligen därför att kundkretsen, de som är i maskopi med regeringen inte vågar visa sig här.


Och inte nog med att man har stängt, alla skyltfönster är tömda som om man väntar på en våg av plundrare.


Bara skulpturen av arkitekten Horodetski sitter där med sin snöfyllda kaffekopp.Jag lämnar det befriade området genom den förstärkta barrikaden där dagens snö och is kommit till användning.


Jag passerar en av kioskerna som säljer vitryska produkter. De skyltar med den sovjetiska CCCP-loggan, men den har nu målats över av aktivisterna.
För övrigt var ju en av de dödade demonstranterna från Belarus. Han hade lämnat sitt hemland efter politisk förföljelse, och blev nu en av martyrerna för att befria Ukraina.


Passerar en skylt med budskapet: Det är inte Maidan, det är en revolution. Om du inte bryr dig - stanna hemma!


Uppe vid Mychailivskijkyrkan finns ett monument för att påminna om den av kommunisterna skapade hungersnöden på 1930-talet.
Här har man placerat bilder av de dödade aktivisterna och tänt ljus för dem.


Nu på kvällen rapporteras att folket tagit över regionsförvaltningarna i minst fyra av landets oblast, vilket motsvarar svenska län. Det är i den västra delen av landet, och där har också flera borgmästare uttalat att man inte har för avsikt att tillämpa och följa de nya diktaturlagarna.
Men det talas också om att tillgången till Internet och mobilkommunikation kan komma att strypas i morgon. 

Så läget är ovisst. Det är ju glädjande att svenska media äntligen börjat visa större intresse för det som händer i Ukraina. även om det hade varit roligt om man kommit hit och sett allt det positiva och kreativa som hände på Maidan under hela december. Gå gärna tillbaka här på bloggen och se om ni inte redan gjort det, eller om ni vill bli påminda. 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...