torsdag 13 februari 2014

Bilder från Ukraina 28: Att jämföra folkets tältläger med maktens.


Efter en knapp vecka i den fantastiska staden Istanbul i det högst odemokratiska landet Turkiet är jag tillbaka i Kiev. 


Jag beger mig ner mot Maidan för att se om allt är sig likt. Det är det i och för sig, men det är tydligt att försvaret av Maidan blivit alltmer militärt till sin utformning. Möter denna pluton soldater på huvudgatan Kresjtjatyk.


Marschen är kanske inte helt militärisk, men en viss respekt inger denna styrka ändå.


Utrustningen är improviserad, men kampviljan är stark.





Och nidbilderna blir fler och fler.


Jag börjar med att gå en sväng upp mot regeringskvarteren och lämnar det befriade området som bevakas av vaksamma män.





Välbevakad är också presidentadministrationen på Bankovagatan. Avspärrningarna har fräschats upp i landets färger. Men här finns inga andra än jag och alla poliserna.





Jag tar mig upp till Marinskijparken vid parlamentet där de så kallade Antimaidandemonstranterna brukar hålla till (när pengarna räcker att betala dem). Här syns dock inga demonstranter, däremot har parken fyllts med tält som är välbevakade.




Men denna tältstad har inga likheter med den nere vid Maidan. Här saknas liv, här finns inget engagemang, ingen kreativitet. Hit kommer de som får betalt, eller de som måste. 


Bistra män kontrollerar ingången.


Det är ljusår mellan nivån på utsmyckningarna på Maidan och dessa tafatta försök.


De flesta gator här är hårdbevakade. En polisman frågar mig vart jag skall när jag vandrar vidare förbi andra änden av Bankovagatan, men när jag frågar om han talar engelska vinkar han mig vidare.


Nere vid Kresjtjatyk igen ser jag hur barrikaderna ånyo håller på att försvagas när vädret blir mildare.




Kosackstatyn vid Maidan ser ut att trivas.


Det finns många sätt att uttrycka sitt stöd för kampen på. 






Fotoutställningen hänger kvar.



Och en ny karikatyrutställning har tillkommit. Här en jämförelse mellan den orangea revolutionen och den nuvarande.


Här visas skillnaden mellan Europavägen och den ryska vägen.


Och på det forna slagfältet på Hrusjtjevskygatan är allt lugnt. Men ett musikkrig pågår, när aktivisterna spelar musik som stödjer Maidan försöker polisen överrösta med annan musik. Det blir en tydlig kontrast mellan den moderna Maidanmusiken och den ryskinspirerade usla schlagern.












En konstnär står mellan de två främsta barrikaderna och målar sina intryck av slagfältet. Bakom kravallpolisens led finns landets främsta konstmuseum. Låt oss hoppas att konsten inte skadas av röken.






Förpackningsinsamling!



Och ännu en fotoutställning lockar stor publik.



En boxningssäck hänger ensam och övergiven. Det verkar som om man hellre låter sin energi gå ut över annat. 


Och trots att vissa barrikader smälter växer andra allt högre. Ingen lösning är i syne än. Men ännu en gång dras jag med av kampkänslan som finns här och av den energi och den beslutsamhet som man visar upp. Jag önskar av hela mitt hjärta att alla de människor som kämpar här kommer att få leva i ett demokratiskt fungerande land. 
Jag hoppas också att intresset för det som händer här inte skall avta så fort de direkta våldsamheterna avtar. Glöm inte Ukraina! Maktens män önskar inget hellre än att få verka utan att bli sedda, och då får inte politikerna i väst svika. Putin glömmer inte Ukraina, han önskar inget hellre än att låta det bli en del av sitt imperium.

2 kommentarer:

Livetshamn sa...

Hej
Jag gillar din sida. Fina foton, bra texter. Min hustru och jag kom just hem från två veckor i Kiev. Vi arbetar i Ukraina med att hjälpa barn och har verkat i Ua under 23 år. Du känner för folkets frihet, precis som vi gör.
Nu har det brakat loss ordentligt, hoppas att de får bort Janki
Boas Adolphi

magister nyman sa...

Hej!
Tack för beröm. Jag känner till ert viktiga arbete för att hjälpa människor som har det svårt. Jag hoppas få tillfälle att besöka er vid tillfälle, och önskar er allt gott och hoppas att Ukraina snart går åt rätt håll!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...