onsdag 5 mars 2014

Bilder från Ukraina 37: Att bo i villa med trädgård.

Som framgått av Facebook blev min kamera stulen i söndags så därför har det varit dåligt med bilder på bloggen ett tag. Men nu har jag lånat en kamera och begav mig idag ut från Kiev för att andas lite lantluft.
Åkte buss till staden Vyshhorod en knapp mil norr om Kiev och gick därifrån till det residens som Viktor Fedororovytj Janukovytj bebodde innan han övergav det och sitt land, nämligen Mesjihirya. 
Observera att detta inlägg kan innehålla spår av ironi.


"Till Europa utan Janukovytj!"


Vädret var tungt och passade till dagens mindre muntra nyheter från Krim.

Passerade en liten lekplats med typiskt folkligt ukrainskt utseende. Det här är dock ingen stil som tilltalar Viktor Fedorovytj skulle det visa sig senare. Dessa klassiska grindar påminde om förra gången Ryssland/Sovjet hade OS. Den gången var det Afghanistan som var deras offer, nu är det Ukraina.


Utanför ingången har några av landets entreprenörer samlats. Dessa hyrde ut cyklar samt sålde nytryckta kartor över området. 


Här säljs även allehanda förtäring. Nu kanske landets småföretagare kommer att slippa betala mutor för att bedriva sin verksamhet.När man kommit in på området, bevakat av vakter som kontrollerar att inget stjäls möts man av dessa grindar. 


Trots att det var en dimmig, kulen tisdag var det gott om besökare i parken. Vem vet, kanske är parkens forna ägare som ju fortfarande tror att han är landets president, snart tillbaka här med hjälp av Putins arméer. Då kommer området att döljas bakom de höga staketen igen och inga vanliga människor släppas in. En flera kilometer lång väg följer stranden av Kievsjön, den uppdämda delen av floden Dnepr.


 I närheten av vattnet ligger ett fågelhus med framför allt olika fasaner, varav de flesta tycks vara kinesiska. Kanske fick han med sig dem när han besökte Kina under Euromajdans första veckor. 
Man kan fundera över varför han samlade på dessa fåglar. Men ännu märkligare ting väntar.


Att ha fritidsbåt är givetvis viktigt för prestigen, det vet alla som varit i Sandhamn. Men Janukovytj smak är lite udda.


På detta fartyg har han haft små intima middagsbjudningar med sina vänner och kumpaner.


Nu står porslinet på bordet för att inventeras. Allt som presidenten stulit från folket skall kartläggas. I parken förekommer allehanda märkliga skulpturer. Det konstnärliga värdet är dock tveksamt. 

Efter att ha rest runt på ukrainska vägar där man ofta måste köra slalom mellan hål som kan sluka en medelstor personbil (kanske en orsak till att alla som har råd har rejält stora bilar) känns det fint att få se att det faktiskt finns riktigt fina vägar i landet. Det ger tillbaka förtroendet för ukrainsk vägbyggarkonst. 


Och när en genomsnittlig ukrainsk trottoar är full av hål, pölar och ojämnheter (samt felparkerade bilar) gläder det mig att man börjat upprustningen av landets trottoarer. Synd att man inte hann utanför palatsets murar.


En rejäl helikopterplatta byggdes här för att presidenten skulle slippa orsaka trafikkaos varje morgon när hans kortege for till Kiev. Den kom till användning när Viktor tvingades fly undan folket.


Tack vare övervakningskamerorna finns hans flykt dokumenterad.


Området är gigantiskt, 140 hektar.


En rejäl golfbana ingår så att Viktor kunde koppla av ännu bättre.

 
Grindarna tycks inspirerade av Ludvig XIV. Men för Janukovytj kom revolutionen snabbare.


Den här vägen går mellan det ståndsmässiga staket som omger palatset och det höga metallstaket som håller pöbeln ute. 


Golf är nog bra, men Janukovytj behövde mer för att hålla sig i form. Under kupolen finns en boxningsring. 
I trädgården finns denna lilla hydda där enklare måltider kan intagas.Här kan man grilla korv med stil.


Dessvärre får man inte gå in i palatset, och missar därför höjdpunkter som de svanvingsformade gyllene kranarna och den tvåkilos guldlimpa som Janukovytj roffat åt sig. 


En visionär ledare som Janukovytj förstår hur viktigt det är att skapa miljöer som dessa som bidrar till att rena själen och skapa förutsättningar för att regera klokt. 

Nu när fascister, banderister, bögar, Carl Bildt-vänner och allehanda löst folk dragit in på området börjar förfallet redan synas. 


Hit har förfallet inte hunnit än. Här kunde en drink intas före middagen.
Och kanske kunde man läsa något av någon antik grekisk filosof för att få inspiration till visa beslut.


Huset är tack och lov stängt för smutsiga stövlar så golven får förbli förfinat fläckfria. 


Likt nyfikna illrar plirar vi in och försöker föreviga allt det smakfulla.
Och där är den! Den slutgiltiga triumfen för den goda smaken! Den landskapsmålade hästen! Vem har inte drömt om en sådan?Här finns riktig konst, inte dekadent bögkonst som i väst.


Viktor Fedorovytj var inte bara folkets vän, han var även djurvän. Även hans ekorrar levde med stil. 


Saknaden efter Viktor är stor.


En skulptur av Viktor i simmartagen. 


Bastubyggnaden var diskret och enkel som det anstår en ledare i ett land där pensionärer måste leva på mindre än en tusenlapp i månaden.
Vid bastun finns ännu en liten grillplats för att njuta av friluftslivet.

Någon av Janukovytj kompisar säljer tydligen skyltar med 12% lutning, eftersom dessa placerats ut väldigt frekvent, oavsett vilken lutning det egentligen är. 


Antalet vägmärken är anmärkningsvärt högt på hela området trots att det ju inte ens var öppet för några andra än Janukovytj och hans närmaste.


När Viktor saknade sin ungdoms dagar med fängelsevistelser så kunde han gå ut och känna känslan av fängelse. Vi andra kan minnas Östberlin. 

Det var en mycket märklig upplevelse att se denna plats. Visst förtjänar en hårt arbetande politiker en plats där hen kan koppla av och vila upp sig. Men denna plats är fullkomligt vansinnigt osmakligt överdådig, och dessutom var den ju byggd med stulna pengar helt utan insyn från myndigheterna. Jag hoppas att denna park får bli ett museum över korruptionen och roffarmentaliteten i ett framtida demokratiskt Ukraina. Ställ gärna några Leninar i ett hörn också nu när dessa tas ner i olika städer runt om i landet. 

En intressant ledarartikel om de nyttiga idioter som arbetar för ryssarnas sak i Sverige finns i Smålandsposten. Rekommenderas!


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...