lördag 15 mars 2014

Ukrainas vänner och Ukrainas fiender demonstrerar i Stockholm.

Den femtonde mars är kanske mest känd för att Caesar mördades den dagen år 44 f Kr. Men år 2014 e Kr har vår värld inte blivit så mycket bättre. Den postsovjetiske tsaren Putin invaderar sitt grannland, och i Stockholm samlas människor för att visa vad de tycker.


På Mynttorget trotsade en tapper skara det blåsiga vädret för att delta i en demonstration anordnad av den nybildade 15:e marskommittén.


Bland talarna fanns den kände debattören Kurdo Baksi.Även flera kurder och syrier fanns bland publiken och uttryckte sitt stöd för kampen mot Putins osmakliga politik.


Här har 15:e marskommittén samlats för fotografering. Med min vana från Majdan blev jag orolig när en grupp beväpnade soldater kom marscherande, men de hade andra mål.Men dagen var inte slut än. De gamla veteranerna från kampen mot Sovjetväldet från åren med Östeuropeiska Solidaritetskommittén, Urban Westling och Bengt Cederfelt samt undertecknad begav oss till Sergels torg.


Där samlades nämligen andra sidan, de som tycker att Putin skall rädda Ukraina från de elaka fascisterna. För att ge sken av att vara både ryssar och ukrainare hade man uppmanat folk att även ta med ukrainska flaggor. De flesta visste dessvärre inte vilken färg som skulle vara uppåt.Men plötsligt kom några riktiga ukrainare. Ett högljutt meningsutbyte uppstod när kommunisterna kallade dem fascister. 

Det hela utmynnade i att polisen tvingade de ukrainska demonstranterna att gå upp på trappan "av ordningsskäl".På trappan syntes de i alla fall rätt bra, och deras rop hördes tydligt ner på plattan.


Förutom de ryska och de upp-och-nervända ukrainska flaggorna hade demonstranterna på torget också Sveriges Kommunistiska Partis flagga. Och ingen kunde ana att det fortfarande fanns så många försäljare av Proletären vid liv. Till skillnad från förr i tiden så verkar de inse att ingen vill köpa deras blaska så de stod mest och frös tyst.

Vi stannade dock kvar och delade ut våra flygblad. Här Urban Westling, som också var den som tryckt upp alla flygbladen.


Här undertecknad. Många av de förbipasserande tackade först nej, men när jag förklarade att jag inte hör till de där kommunisterna tog många glatt emot. Fick också en hel del intressanta samtal både med en del av demonstranterna, och med en hel del andra nyfikna. Tror att vi lyckades sprida betydligt mer information till folk än talarna som höll långa ointressanta tal om elaka fascister och Putins broderliga kärlek.
Några av arrangörerna försökte säga att vi skulle gå iväg, men jag förklarade att jag inte är någon demonstrant utan bara delar ut flygblad vilket är tillåtet här så länge inte Putin tagit över.


Och plötsligt dök han upp lik en ond ande, spöket från det förflutna, mannen som försvarade Pol Pot och massakern på Himmelska fridens torg och inte ens haft vett att skämmas - Jan Myrdal!


Myrdal fick dock stå och vänta. I talarstolen stod oändligt länge denne lögnare vid namn Oleg Mezjuev. Hans tal var bland det värsta jag hört. Han förklarade hela Euromajdanhistorien, hur demonstranterna åsamkat sig själva skador, hur Dmytro Bulatov, aktivisten som var kidnappad och blev svårt misshandlad i själva verket varit fri hela tiden och handlat massor av varor på sina kreditkort. 
Denne hånfullt leende lögnare var bland de värsta jag någonsin hört och det var svårt att inte börja skrika tillmälen mot honom. 


En tröst var att under hans långa tal tunnades lyssnarskaran ut alltmer, så ingen annan de mest frälsta hörde hans vidriga lögner. När det så blev dags för den gamla folkfienden Myrdal att äntra talarstolen nämnde han flera gånger att lyssnarskaran var oväntat liten. Hans tal var ungefär det väntade om USA:s och EU:s otillbörliga inblandning och var mest tråkigt och ointressant. 
Även polisbilen gick i de rätta färgerna. 


Här är texten på vårt flygblad. Lyckligtvis hade jag fel om att ingen vågar demonstrera i Ryssland, eftersom det idag var tiotusentals demonstranter i Moskva som protesterade mot Putin. Men ibland är det kul att ha fel!

10 kommentarer:

Bodil Z sa...

Vem var den där talaren som ljög om Dmytro Bulatov?

Hendrik Nyman sa...

Som du kanske sett har jag kompletterat med hans namn ovan. Han har tydligen startat facebooksidan Anti-Euromajdan och är medlem i Putin Fan Club.

Sven-Eric Holmström sa...

Oleg har ju utmanat dig på debatt. Men i likhet med andra av din sort så är du väl för feg för det. Själv finner jag det rätt oroväckande att en uppenbar naziapologet sitter och undervisar i skolan.

magister nyman sa...

Sven-Eric Holmström är, för dem som inte känner till det en av Sveriges få riktigt rabiata Stalinister.
Om han skulle få bestämma skulle alla till höger om mittfåran i vänsterpartiet förmodligen sitta i fångläger i Sibirien.

Sven-Eric Holmström sa...

En kommentar värdig en nynazistisk pajas. Men bra att du avslöjar ditt rätta ansikte. Tittar man på bilderna du lagt ut så ser man en figur draperad i UPA:s färger. Samma organisation som var ansvarig för massmorden på polacker i Volhynien 1943. Det är fina vänner du har, magistern.

magister nyman sa...

Hur många mördade Stalin? Jag tror nog att UPA ligger i lä där.

Robin sa...

Att debattera Ukraina med oleg är väl som att debattera Darwin med en som tror på intelligent design, dvs meningslöst. ..

magister nyman sa...

Ja, eller som att diskutera Förintelsen med förintelseförnekare. Såg för övrigt att denne Sven-Eric Holmström som kommenterar här också skrivit på en Facebooksida att han beklagade att Berkut inte fått fria händer för att itu med packet.
Det här är en riktigt osmaklig figur som naturligtvis inte är mån om någon demokrati utan bara vill tillbaka till Stalintiden.

Sven-Eric Holmström sa...

Antalet döda under Stalinepoken uppgår till knappt 800 000 avrättade varav runt 90 procent åren 1937-1938 där det nu är klarlagt att NKVD-chefen Jezhov agerade bakom ryggen på regimen och i maskopi med lokala partiledare. I Gulag dog runt en miljon av olika anledningar.

Jag upprepar att jag finner det rätt vidrigt att en uppenbar nynazist sitter och undervisar i svensk skola. Här har rekryteringen klickat ganska betänkligt.

magister nyman sa...

Ja, en sak är ju säker, att om Sven-Eric Holmström skulle styra i landet så skulle jag inte ha något jobb. Förmodligen skulle jag sitta i ett arbetsläger också. Som tur är är inte Stalinisterna så många längre.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...