tisdag 30 juni 2009

Estnisk ångbastu ger klädångest och svenska badvakter studerar Bratwurst.

För en tid sedan skrev jag om ett besök i Rakvere, en stad som på många sätt kan sägas symbolisera det nya Estland, fullt av energi och framåtanda. En av stadens senaste sevärdheter är det nya Aqua Spa, som ligger i en ganska trevlig byggnad med ett mycket centralt läge. I Estland har det på senare år blivit väldigt populärt att bygga spahotell, med främsta målgrupp den del av det finska broderfolket som tycker att det finns annat som är intressantare än den billiga estniska bag-in-box-vodkan.


Först på plan var Pärnu i södra Estland som har en lång tradition. Redan på Sovjettiden for finnnarna dit för att ta del av kurbad, och sedan har det blivit allt mer populärt. Där finns också landets bästa äventyrsbad, Tervise Paradiis (hälsans paradis)(som stavas så och inte som Svenska Dagbladet stavar det i sin i och för sig trevliga, men onödigt slarviga artikel om Pärnu). Även i Tallinn med omnejd, liksom på Ösel har spana vuxit upp som svampar ur jorden.Aqua spa i Rakvere är inte på något sätt unikt, men det är trevligt att kombinera med att se andra sevärdheter i Rakvere. Man har en restaurang med god, men kanske lite onödigt tillkrånglad, och efter estniska förhållanden inte så prisvärd meny. Det finns en simhall där man skulle kunna simma fram och tillbaka om det inte var så fruktansvärt tråkigt att göra det (men alla tycker ju inte det). Det finns lite olika bassänger, varav en liten utomhus där det dock var obehagligt hagligt den majdag vi var där. En bassäng har en ström som man kan simma runt i ett tag, men inte heller det är så kul i längden. Så mycket till äventyrsbad är det alltså inte, så vill man ha det bör man åka till Pärnu (som kanske slår de flesta svenska äventyrsbad).

Attraktionen på Aqua Spa är bastuavdelningen. Här finns ett antal olika bastur med olika temperatur och fuktighet. Avdelningen är mycket smakfullt gjord med dekorativa mosaikväggar. Dock är det lite si och så med bastuna. Ångbastun har mest ånga för den som står upp, längre ner är det inte så mycket att hurra för. Några bastur är alldeles för kalla för att vara njutbara.

Nu är det ju så med bastu att det finns en viktig, ja helt basal grundprincip för bastubad. Den är att bastubad inte går att förena med bärande av klädesplagg. Syftet med bastubad är nämligen att svettas och att öppna upp kroppens porer. Detta låter sig självklart inte göra om man har på sig badbyxor eller andra plagg. I Sverige löser man oftast nakenhetsproblematiken i bastur med att ha en bastu för herrar och en för damer. Då kan man vara naken utan att någon av det motsatta könet råkar få syn på ens ädlare delar, något som tydligen är väldigt känsligt för många. Det blir dock kostsamt om man vill ha många olika bastur. Dessutom kan man inte umgås med personer av det motsatta könet i bastun.Dock har det visat sig att det blir allt vanligare att speciellt unga människor även i könsuppdelade bastur envisas med att ha kläder på sig. Detta tas upp till diskussion i en intressant artikelserie i Svenska Dagbladet. Där diskuteras olika skäl till varför man till exempel har så svårt för att acceptera att kvinnor badar utan bikiniöverdel. Ett skäl som man missat men som jag tror spelar in är "de elaka kapitalisterna"! Eftersom trenden på sjuttiotalet gick mot att topless blev helt accepterat, och att även bikinibyxorna började bli så små att många tyckte att man lika gärna kunde vara utan. Inför visionen om en framtid där badklädestillverkarna skulle gå samma öde till mötes som de som framställde räknestickor, diabildsprojektorer och telefonnummerskivor insåg modebranschen att det måste vara påklätt som gäller i badsammanhang.

Sådan är kapitalismen, och det är ju inget fel med det, men vi måste vara medvetna om att vi är styrda. Visst kan muslimerna ha sitt finger med i spelet, men deras roll är nog underordnad. Glöm inte att den kristna högern i USA (som visserligen inte tycker om muslimer) är besatt av ett hat mot nakenhet som en symbol för allt elände.


I Tyskland, Belgien och Holland samt en del andra mer civiliserade länder är det däremot helt naturligt att män och kvinnor kan bada bastu tillsammans utan att klä på sig bisarra klädesplagg. Detta möjliggör byggandet av stora bastuanläggningar med ett flertal olika typer av bastur, något man alltså försöker kopiera i Estland men på grund av att den estniska prydheten påminner om den svenska blir resultatet mindre lyckat.

En märklig historia berättas i Svd-artikeln om hur svensk badpersonal besökte bastur i Tyskland, och då personalen var av olika kön och följaktligen kände panik inför tanken att behöva se varandra nakna fick de i stället dela upp sig könsvis och besöka olika badanläggningar. På så vis fick de endast se nakna tyskar (och kunde måhända låtsas att de såg Bratwurst och inte penisar).

Men visst kan man åka till Estland för att gå på spa, speciellt om man vill ta del av diverse behandlingar, inte minst för att prisnivån är rimlig. Men vill man njuta av fantastiska bastuanläggningar är det andra länder som gäller. Några tips här .

Till sist lite musik med det klassiska estniska punkbandet Vennaskond. Här en av deras mest melodiska låtar, klassikern Pille-Riin i en inspelning från 1994:


2 kommentarer:

doublecorona sa...

Den muslimska faktorn i Sverige är tung, det finns allt färre trogna kristna, men allt fler trogna muslimer. Skälet till deras ovilja tillnakenhet finns i deras tro. Koranen är islams heliga text men det som reglerar och styr muslimens vardag är en massiv serie samlingar av Muhammeds ord, som finns i de så kallade Haditherna. Där finns bland annat att läsa att en (manlig) muslim inte får visa sig naken inför andra män mellan området knäna upp till naveln. Detta område ska med andra ord vara täckt. Kvinnor får överhuvudtaget inte visa sig nakna andra än för sina makar. Mina referenser är bland annat Sahih Bukhari och Sahih Muslim, de två viktigaste Haditherna.

Haram Kafir sa...

Det är ett mysterium hur de många muslimska gruppvåldtäktsmännen kan dölja området mellan knän och navel för sina medbrottslingar. Kanske tittar de senare artigt bort. Någon som vet...?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...