fredag 14 augusti 2009

Stockholm som cykelstad.


Svenska Dagbladet skriver i dag om cyklandet i Stockholm. Av någon anledning så blir väldigt många upprörda över cyklisternas framfart. Och visst finns det cykeldårar som helt utan hänsyn till gående och bilister svischar fram. Men samtidigt så finns det väldigt många bilister som inte tar minsta hänsyn till cyklar, fotgängare som glatt breder ut sig på cykelbanorna och andra hinder.
Ett av problemen är också att man i Sverige ofta har gemensamma gång- och cykelbanor, där man förväntas kunna samsas om utrymmet. Dessutom finns det inga riktigt tydliga regler för hur fotgängare skall gå, till höger eller vänster.

Som jag skrivit tidigare så finns det ett land som alla Stockholms trafikpolitiker borde åka på studiebesök till och cykla omkring några veckor. Jag menar förstås Holland, och rekommenderar mina blogginlägg som finns här och här.

En viktig sak för att underlätta cykling är också skyltningen. Att cykla från Haag till Amsterdam är enkelt, på cykelvägar hela vägen. Men i Sverige är det sämre. Har försökt följa cykellederna i Stockholms södra förorter, men det är inte helt lätt. Cykelvägarna är ofta utmärkta, och skyltarna är ibland riktigt bra, men helt plötsligt delar sig vägen utan att det finns några skyltar längre. Utan karta är det nästan omöjligt att följa dessa leder när skyltningen är så bristfällig.

Annars är det faktiskt härligt att cykla i Stockholm. Det är en skön känsla att susa förbi bilisterna i deras köer. De av många så smutskastade cykelbanorna mitt i gatorna är faktiskt snabba och bra, och inte så fulla av störande fotgängare som de som ligger till höger om de parkerade bilarna.

En annan bra sak är att man kan ha med sig cykel på pendeltågen. Genom att ta med sig cykeln kan man enkelt ta sig till helt andra delar av länet, och även fortsätta med Upptåget till Uppsala län och ända upp till Gävle. Problemet med Upptåget är att man bara får ha två cyklar per tåg, vilket gör att man riskerar att bli kvar på perrongen. Dessutom kostar det 40 kronor per gång. Men vi hade nyligen en härlig söndag i norra Uppland, for upp med tåget till Skutskär med våra cyklar, badade i Rullsand och cyklade sedan ner till Tierp. Kan varmt rekommenderas!


Lycka till med att få fler att cykla, det är naturligtvis bra på alla sätt, både för hälsan och miljön!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...